Valoarea tranzactiilor in sectorul energetic si al utilitatilor a crescut anul trecut cu 13%, ajungand la 200 miliarde de dolari, maximul ultimilor sase ani, potrivit EY. Jumatate dintre tranzactii, respectiv 245, au vizat companii din sectorul energiilor regenerabile, valoarea operatiunilor fiind de 68 miliarde de dolari.

Valoarea tranzactiilor atinge un maxim al ultimilor sase ani pe masura ce companiile de utilitati urmaresc cresterea prin utilizarea energiilor regenerabile si pe baza integrarii pietelor.

Potrivit EY, acest lucru confirma interesul investitorilor pentru completarea portofoliului lor cu active din zona centralelor eoliene si a celor solare, in vederea alinierii la normele de reglementare si in vederea reducerii expunerii fata de preturile tot mai volatile ale energiei ca marfa.

Raportul EY Power transactions and trends: 2015 review and 2016 outlook releva ca, alaturi de energiile regenerabile, convergenta trans-sectoriala si investitiile in segmentele midstream si upstream au fost principalele motoare care au accelerat activitatea de tranzactionare a companiilor de utilitati care cauta noi cai de crestere. Tranzactiile care au implicat convergenta au totalizat 33 miliarde de dolariin 2015.

"Companiile de utilitati isi unesc din ce in ce mai mult fortele cu firme din afara sectorului pentru a valorifica sinergiile si experiente comune", crede Valeriu Binig, partener asistenta in afaceri din EY Romania.

Europenii sunt altfel

Pe piata europeana, valoarea tranzactiilor a scazut cu 20%, la 39 miliarde de dolari. Companiile de pe continentul european s-au orientat inspre noi modele de afaceri, precum serviciile energetice si solutii pentru clienti, fiind preocupate sa isi restructureze operatiunile downstream.

Si aici tranzactiile din zona energiei verzi au avut o pondere semnificativa, in ultimul trimestru al anului trecut acoperind 61% din totalul operatiunilor. Germania, Italia, Spania si Marea Britanie au reprezentat principalele puncte de atractie.

"Interesul pentru energia regenerabila pare sa se fi intensificat pe masura ce increderea investitorilor in segmentul productiei conventionale de energie a scazut”, mentioneaza raportul EY.

In ciuda cresterii numarului de tranzactii in sectorul energiei regenerabile, dezvoltatorii de proiecte de energie verde sunt nemultumiti de retragerea subventiilor, situatie care impinge sectorul european intr-o noua etapa.

Spre exemplu, in Marea Britanie, intreruperea sprijinului guvernamental pentru productia onshore de energie eoliana si solara a generat pierderi mai devreme decat se anticipa.

In Germania, compania RWE a decis sa opreasca proiecte eoliene onshore in valoare de 1,4 miliarde dolari, in vreme ce Renewable Energy Generation a anuntat ca-si va vinde intreaga afacere firmei americane BlackRock contra sumei de 97,4 milioane de dolari. In octombrie 2015, doua firme de panouri solare, Mark Group si Climate Energy au cerut insolventa, motivand cererea prin modificarile subventiilor pentru energie solara.

Europa va fierbe

Activitatea de tranzactionare pe piata europeana a energiei si utilitatilor este asteptata sa se intensifice in 2016. In primul rand, companiile integrate de utilitati vor renunta la activele cu potential mic de crestere, avand in vedere ca pretul en-gros al electricitatii nu este asteptat sa revina pe crestere prea curand. Apoi, cererea pentru energie electrica probabil va ramane scazuta pe fondul decuplarii intre cresterea economica si cresterea consumului de energie.

"Acesti factori, impreuna cu cresterile din zona de producere distribuita a energiei, cu masurile de eficientizare energetica si instalarea de echipamente de stocare a energiei de tip baterii vor duce la noi scoateri din exploatare ale capacitatilor de a produce energie termoelectrica si la continuarea vanzarilor de active cu potential mic de crestere”, estimeaza EY.

Totusi, pentru a-si creste veniturile, companiile de utilitati vor cauta sa exploreze oportunitati din zona de downstream. De asemenea, firmele energetice si de utilitati isi vor intensifica eforturile de a se alia cu firme financiare si de tehnologie.

Manate de dorinta de a creste, companiile energetice vor continua sa isi diversifice operatiunile pe pietele emergente cu ritm rapid de crestere asa cum sunt Orientul Mijlociu, Asia si America de Sud.

"Intre timp, reformele energetice din Europa de Est vor aduce si ele noi active pe aceste piete si vor deschide oportunitati de investitii”, se arata in raport.

Chiar daca multe state au decis sa reduca sprijinul pentru energia regenerabila, acest sector nu va fi ocolit de investitori. Investitorii financiari devin cumparatori cheie in acest sector, de care sunt interesati in continuare companii energetice straine, fonduri de investitii, nvestitori institutionali si investitori de capitaluri de stat.

Pe masura ce companiile de utilitati se restructureaza, au loc tot mai multe vanzari strategice, asa cum a fost cazul celei mai mari tranzactii din aceasta regiune – vanzarea de catre compania Fortum a afacerii de distributie de energie din Suedia catre un consortiu de investitori financiari cu sediul in Canada, contra sumei de 7 miliarde de dolari.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajati in peste 700 de birouri din 150 de tari. In anul fiscal incheiat in 30 iunie 2015, firma a inregistrat venituri de aproximativ 28,7 miliarde de dolari. In Romania, EY este prezent din 1992 si are birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi. In Romania si Republica Moldova, EY are 650 de angajati.

Sursa foto: EY Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri