Rata anuala a inflatiei ar putea ajunge la 5,9% in luna septembrie, dar ar putea creste pana la 6-6,5% la sfarsitul anului 2006, pe fondul adancirii deficitului de cont curent care va depasi 10% din produsul intern brut, potrivit estimarilor analistilor.
La sfarsitul lunii septembrie 2006, rata anuala a inflatiei ar putea ajunge la 5,9-6%, in timp ce dobanzile bancare continua sa fie real pozitive, la nivelul de 8,5-9%, au declarat, pentru NewsIn, surse apropiate bancii centrale.

"In conditiile in care Banca Nationala a Romaniei a luat decizia de mentine dobanda anuala de politica monetara la 8,75% si de a steriliza surplusul de lichiditate de pe piata monetara, la sfarsitul lunii septembrie am putea avea o rata anuala a inflatiei de circa 6%", sustin sursele citate.

Oficialii BNR estimeaza ca la sfarsitul acestui an rata inflatiei se va situa in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei de 5%, dupa temperarea dinamicii preturilor administrate si a celor alimentare volatile, alaturi de conduita restrictiva a politicii monetare si fiscale, care au contribuit la o accelerare a procesului de dezinflatie in ultimele luni.

"O rata anuala a inflatiei de 5,9-6% in septembrie pare acceptabila, dar se vor atenua beneficiile procesului de dezinflatie determinat de preturile produselor alimentare si se observa o tendinta de crestere a preturilor la servicii si produse nealimentare", a declarat, pentru NewsIn, Florin Citu, economist-sef al ING Bank Romania. "Rata anuala a inflatiei la sfarsitul anului 2006 va fi insa peste medie, de 6-6,5%, pentru ca va fi greu de atins tinta de inflatie in lipsa unor stocuri majore", considera Florin Citu.

"Este posibil ca rata inflatiei sa atinga 6% in septembrie, dar importanta este inflatia subiectiva, pe care o resimte fiecare dintre noi, mult mai mare decat cea raportata de statistica pentru ca in cosul actual nu sunt reflectate realitatile din viata de zi cu zi a fiecarui roman, indiferent daca este salariat sau pensionar", a declarat, pentru NewsIn, Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul pentru Economie Aplicata. "Sunt convins ca se vor incadra in tinta de inflatie pentru acest an propusa de BNR, de 5% plus/minus 1%, dar nu este o cifra care sa arate un trend de dezinflatie si, din acest motiv, nu cred ca autoritatile se pot baza pe aceasta valoare, de exemplu, ca sa indexeze salariile", a adaugat Liviu Voinea.

"Inflatia are sanse mari sa se inscrie in tinta BNR de 5% plus/minus 1% in acest an, au existat si factori conjuncturali, cum ar fi reasezarea calendarului de ajustare de preturi reglementate de catre Guvern, plus sezonul pietei verzi taranesti foarte bun", a declarat, pentru NewsIn, analistul economic Radu Limpede. Potrivit acestuia, economia Romaniei beneficiaza de schimbari structurale de substanta, care au dus intre altele si la o schimbare majora in "cosul de consum" al populatiei. "Partea "discretionara" a bugetului familial a crescut mult in ultimii ani si romanii nu mai sunt victimele sigure ale cresterilor de preturi induse automat, cum se intampla pana nu demult", a explicat Radu Limpede.

BNR va continua sa sterilizeze total excesul de lichiditati de pe piata monetara, iar mentinerea dobanzii de politica monetara la 8,75% avantajeaza pentru moment bancile comerciale care obtin profit din banii atrasi de pe piata de banca centrala, potrivit unor surse apropiate BNR. Totusi, tendinta de adancire a deficitului de cont curent persista, chiar daca finantarea prin intermediul investitiilor straine s-a imbunatatit, ajungand sa acopere 82,2% (4 miliarde euro) din deficitul de cont curent in perioada ianuarie-iulie 2006, comparativ cu 77,3% (2,7 miliarde euro) in acelasi interval din 2005.

"Singurul nor negru asupra stabilitatii economiei este dat de deficitul de cont curent, care inregistreaza record dupa record si ar putea atinge 10% din PIB in acest an", considera analistul economic Radu Limpede. in opinia sa, experienta Ungariei si Poloniei arata ca exista un interval de ani intre perioada investitiilor straine directe ridicate si impactul acestora in expoturi si de aici echilibrarea sanatoasa a contului curent. "Daca Guvernul se incapataneaza sa cheltuiasca cei 4% din PIB, care reprezinta diferenta dintre surplusul bugetar la opt luni si deficitul programat anuntat recent, atat echilibrul fragil al contului curent, cat mai ales procesul de dezinflatie vor fi puse iremediabil in pericol. insa toata lumea este de acord ca e imposibil sa cheltuiesti atatia bani fara proiecte clare in derulare", a mai spus Radu Limpede.

"Deficitul contului curent poate ajunge la 10,9% din PIB pentru ca intram in perioada de importuri pentru iarna, nu neaparat pentru incalzire, ci importuri de bunuri de consum", considera Florin Citu. "Este normal ca deficitul de cont curent sa fie mai mare din moment ce 90% din acesta se va regasi in balanta comerciala", a adaugat economist-sef al ING Bank Romania.

"Deficitul va depasi 10% din PIB, chiar in conditiile in care PIB a crescut cu 7% in termeni reali in acest an", considera Liviu Voinea. in opnia sa, cresterea deficitului de cont curent va fi o problema dificila pentru Romania incepand din 2007 pentru ca se situeaza pe un tren ascendent. "Sursele de finantare a deficitului vor fi mai indoielnice incepand de anul viitor, o data cu reducerea unitatilor de privatizat si a investitiilor straine directe, mai ales ca mai mult de jumatate dintre acestea reprezinta imprumuturi intra-firma", a explicat Liviu Voinea.

Investitiile straine au ajuns in primul semestru al anului la 3,2 miliarde de euro, insa atunci compensau 77,8 % din deficitul contului curent. La sfarsitul lunii mai investitiile straine erau de 2,9 miliarde de euro, acoperind 85,7% din deficitul de cont curent, dar in luna martie, investitiile straine acopereau in totalitate dezechilibrul contului curent.

Deficitul contului curent a fost in primele sapte luni din 2006 de 4,8 miliarde euro, in crestere cu 43% fata de perioada similara a anului trecut, dar in scadere de ritm, din cauza accentuarii deficitului balantei comerciale, potrivit datelor BNR. in urma cu o luna, deficitul comercial insuma 4,17 miliarde euro, cu un ritm de crestere de 40%. Principala cauza a cresterii deficitului o constituie dezechilibrul balantei comerciale, care a atins pe primele sapte luni la 5,3 miliarde euro. Totusi, autoritatile sunt optimiste, avind in vedere banii care ar putea intra in acest an din privatizarea Bancii Comerciale Romane. in aceste conditii, ponderea deficitului de cont curent in Produsul Intern Brut (PIB) ar putea scadea de la 8,7%, cat era in 2005, la 8,5% in 2006, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza. Dezechilibrul balantei de plati va creste nominal, in anul 2006, la 7,95 miliarde euro, fata de 6,89 miliarde euro, insa este asteptata o crestere mai mare a PIB. Fondul Monetar International a prognozat pentru acest an o crestere a deficitului de cont curent pana la 9% din PIB.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri