Acesta este ultimul an cind contribuabilii trebuie sa plateasca impozitul pe venitul global. Declaratiile continind veniturile obtinute anul trecut trebuie depuse la Fisc pina la 15 mai.

AgenTia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput sa transmita contribuabililor, prin posta, plicurile cu documentele necesare transmiterii declaratiilor de impozit pe veniturile obtinute in anul 2004, se arata intr-un comunicat al institutiei. Documentele includ, pe linga formularele de declaratii de venit global si declaratii speciale, ghidul de completare a formularelor, precum si plicul destinat trimiterii de catre contribuabilii persoane fizice a declaratiilor la autoritatile fiscale. Potrivit comunicatului, primele judete in care au fost expediate plicurile sint Arges, Arad, Alba, Bistrita-Nasaud si Cluj. Termenul final de depunere a declaratiilor de venit la administratiile financiare, de catre persoanele fizice care au obtinut in anul 2004 venituri supuse globalizarii, este 15 mai.

Reglarile se fac mai tirziu

Persoanele vizate sint cele care si-au schimbat locul de munca in cursul anului trecut sau au obtinut, pe linga veniturile din salarii aferente functiei de baza, si alte venituri. Contribuabilii care au avut, anul trecut, un singur loc de munca si nu au obtinut alte venituri nu sint obligati sa depuna declaratiile de venit global.

Pentru veniturile globalizate, autoritatile fiscale vor stabili impozitul anual datorat bugetului de stat. Daca acesta este mai redus decit cel platit prin retinerile lunare pe parcursul anului, persoanele respective vor primi inapoi sumele platite peste nivelul calculat. In caz contrar, contribuabilii vor plati diferenta. Impozitele pe 2004 sint ultimele globalizate, dupa ce, la inceputul acestui an, guvernul a introdus cota unica de impozitare de 16%, eliminind impozitarea progresiva.

Amenda de 50.000 de lei

Contribuabilii care nu isi depun la timp declaratia de venit sint pasibili de amenda intre 100.000 si 1.000.000 de lei. Vestea buna pentru cei care nu isi declara venitul este ca pot achita, in termen de 48 de ore, jumatate din minimumul amenzii, adica doar 50.000 de lei. Nu vor scapa, insa, de impozite. Pentru persoanele care nu isi depun declaratia, suma datorata statului este calculata din oficiu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri