Contul curent, obligatiunile municipale si depozitele de tip CAR reprezinta optiuni
Ordonanta de modificare a Codului fiscal a hotarat impozitarea cu 10% a veniturilor din dobanzi. Totusi, dobanzile la obligatiunile municipale, la titlurile de stat si la depozitele CAR nu se impoziteaza, iar dobanzile aferente contului curent au un impozit mai mic.

Impozitele pe veniturile din dobanzi pot fi ocolite sau doar minimizate. In conditiile in care media pe sistem a dobanzilor bancare la depozite a ajuns la 8% - 9%, iar impozitul pe dobanda devine 10%, populatia incepe sa se intrebe in ce directie si-ar putea orienta investitiile. De impozit scapa dobanzile la titlurile de stat, la obligatiunile municipale si la depozitele constituite prin Casele de Ajutor Reciproc. Dat fiind faptul ca in piata s-a observat tendinta de majorare a dobanzilor practicate la conturile curente (de obicei, in jurul a 0,25% - 0,50%), Ministerul Finantelor a reglementat si impozitarea acestora. Astfel, dobanda la cont curent se va impozita doar cu diferentialul dintre dobanda bancii si Bubid la o luna (la 1 aprilie, Bubid la o luna era de 6,38%).

Dobanda de cont curent la ING Bank este de 10,5%. Pentru aceasta impozitul retinut de stat va fi aplicat doar pentru 4,12% din castigul obtinut din dobanda. Dobanzi mai ridicate la contul de economii mai practica ProCredit Bank, 9%, si contul curent al Libra Bank, cu 4%. Practic, una din variantele de a minimiza impozitul datorat statului este reorientarea economiilor catre depozitele de cont curent la acele banci la care dobanda este mai mare decat media pietei interbancare.

Mai exista o varianta de instrument de economisire: produsele bancare care combina contul curent cu depozitul clasic, gen Maxicredit BCR, cu dobanda de 6,5%. Pentru acest tip de produs, bancile nu au inca o reglementare interna despre felul in care se va realiza impozitarea. Cum aceste produse au cea mai mare parte a caracteristicilor identice cu cele ale contului curent, impozitarea lor s-ar putea face tot pe schema redusa. Cum titlurile de stat pentru populatie sunt scumpe la vedere in ultimul timp, se pare ca cele mai atractive forme de plasament vor deveni in acest an obligatiunile municipale. Scutite de impozite, obligatiunile municipale vor starni interesul investitorilor deoarece dobanzile sunt fie fixe, fie stabilite la un nivel usor superior dobanzilor bancare.

Dupa cum ne-a declarat Viorel Udma, director general VMB Partners, äpiata obligatiunilor municipale va depasi in acest an 1.000 de miliarde de lei vechi.ô Udma a explicat aceasta crestere a pietei si prin inmultirea emitentilor, dar si a investitorilor.


Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Economie »


Setari Cookie-uri