Preturile productiei industriale au urcat cu 0,8% in decembrie 2016 comparativ cu luna precedenta, iar rata anuala a trecut pe plus, ajungand la 0,9%, de la -0,2% in noiembrie, arata datele publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS).

In luna noiembrie 2016, preturile productiei industriale au stagnat fata de octombrie si au fost mai mici cu 0,2% fata de a 11-a luna din 2015. In decembrie, cele mai mari cresteri de preturi fata de luna anterioara s-au inregistrat la fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, de 11,9%, conform News.ro.

La polul opus, preturile au scazut in decembrie 2016 fata de noiembrie cu 2,2% in fabricarea unor mijloace de transport, potrivit INS. In perioada decembrie 2015 - decembrie 2016, cele mai mari scaderi de preturi au fost inregistrate in activitati anexe extractiei de hidrocarburi (-5%), in timp ce cele mai mari scumpiri au fost in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (+22%).

In sectorul productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, preturile au scazut cu 4,7% anul trecut, arata datele INS. Pretuile productiei industriale reprezinta o masura a preturilor solicitate de catre producatori pentru produsele sau serviciile livrate in primul stadiu de comercializare.

Citeste si:
Imprimarea textilelor in era digitala: ce urmeaza in fashion
Imprimarea textilelor in era...

Sursa foto: Charon | Dreamstime.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cum au ajuns cozonacii o afacere de jumatate de miliard de lei