Gheorghe Barbu a spus ca este necesar ca legea pensiilor sa fie modificata, pentru a consemna schimbarile care au intervenit in sistem in ultimul timp. La nivelul ministerului exista deja un proiect pe care se discuta, iar cel mai probabil in aceasta toamna va fi supus dezbaterii publice.

Legea pensiilor va prevedea, in primul rand, externalizarea prestatiilor preluate de alte bugete, a spus ministrul. in prezent, pensiile pentru agricultori si concediile de ingrijire a copilului pana la varsta de doi ani ( trei ani, in cazul copiilor cu handicap) au fost scoase de la bugetul asigurarilor sociale si sunt platite de la bugetul de stat, iar concediile medicale sunt suportate de bugetul asigurarilor de sanatate.

Noul act normativ va contine si masuri pentru cresterea numarului contribuabililor la bugetul asigurarilor sociale, ceea ce ar permite o majorare a acestuia. Astfel, ministrul muncii are in vedere identificarea unor masuri in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca si combaterea muncii la negru. in 2005, numarul locurilor de munca a crescut cu peste 100.000 de locuri, dar Barbu a spus ca ritmul trebuie accelerat in anii urmatori. De asemenea, trebuie controlati cei care sunt obligati prin lege sa se asigure (managerii sau asociatii unici) si care realizeaza mai mult de trei salarii medii.

Printre modificarile legii pensiilor este prevazuta si reconsiderarea criteriilor pe baza carora se acorda pensiile anticipate sau de invaliditate. Gheorghe Barbu a spus ca in prezent pensionarile anticipate si de invaliditate se acorda usor, in defavoarea pensionarilor pentru limita de varsta.

Citeste si:

In urma unui control efectuat de Instututul National de Expertiza a Capacitatii de Munca, din 3.000 de dosare de pensie de invaliditate cercetate in 2005, 600 sau fost declarate invalide. Ministerul Muncii a decis incetarea platilor pentru aceste persoane si a deschis o ancheta pentru cercetarea medicilor care au emis adeverintele medicale de invaliditate.

Numarul pensionarilor pe caz de boala a crescut de la 640.000 de persoane, in 2001, la 890.000, in uinie 2006. Potrivit actualei legi a pensiilor, pensionarii de invaliditate sunt supusi examinarii medicale periodic, in functie de afectiune, pana la implinirea varstei legale de pensionare. in urma redobandirii capacitatii de munca, acordarea pensiei inceteaza si pensionarii se pot intoarce la munca.

Ultima modificare la legea pensiilor a avut loc luna trecuta, cand a fost introdus comisionul pentru plata pensiilor prin cont bancar sau prin posta.