Combinatia de politici monetare si fiscale restrictive a fost factorul care a contribuit la evolutia peste asteptari a inflatiei, care, in octombrie, a ajuns la un nivel anual de 4,8%, sub tinta de 5% a bancii centrale, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu.

In plus, a observat Isarescu, temperarea inflatiei a fost ajutata si de un an agricol foarte bun, care a avut ca efect ieftinirea legumelor si fructelor, in vara, si de evolutia preturilor titeiului pe pietele internationale.

Indicele de crestere al preturilor, care descrie inflatia, a mai fost influentat favorabil si de schimbarea perceptiei asupra tintei de inflatie a bancii centrale, care a devenit un reper in piata, spune Isarescu. "S-a schimbat anticiparea inflatiei, pesimismul dominant in trecut, s-a atenuat. Tinta de inflatie e folosita ca ancora pentru anticipari", a comentat guvernatorul bancii centrale.

Intensificarea competitiei in comercianti a influentat in bine temperarea inflatiei, a mai observat Isarescu. "Nu degeaba a aparut aceasta avalansa de supermarketuri. Influenta lor ura sa-si spuna cuvantul", a adaugat Isarescu.