"La interventia patronatelor si firmelor din constructii, MTCT va elabora un proiect de Hotarare de Guvern privind certificarea operatorilor din constructii, in acest moment lucrandu-se la ultimele probleme legate de o serie de opinii care tin de patronat si ARACO (n.r. Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii). Am avut mai multe intalniri cu reprezentantii ARACO si ai patronatului privind aceste divergente de opinie, iar in baza discutiilor in acest moment se lucreaza la proiect", a declarat pentru NewsIn reprezentantul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Mariana Ionita a adaugat ca proiectul se afla intr-o faza avansata si va fi elaborat pana la sfarsitul saptamanii viitoare, iar varianta va fi suspusa dezbaterii publice pe site-ul MTCT.

Directorul general executiv al Patronatului Societatilor de Constructii,. Adriana Iftime, a precizat pentru NewsIn ca proiectul privind certificarea profesionala a firmelor din constructii a fost initiat in urma cu doi ani. "Legislatia privind certificarea societatilor din constructii urmareste eliminarea firmelor infiintate de pe o zi pe alta, doar pentru a putea participa la licitatii. Societatile mari din Romania au astfel de pierdut", a completat reprezentantul patronatului.

Potrivit actului normativ firmele de constructii vor fi inscrise intr-un registru special si vor fi clasificate pe specializari, cifre de afaceri si marime. Firmele vor fi verificate si vor primi atestari pentru activitatea pe care o deruleaza, certificatele urmand sa aiba o valabilitate intre trei si cinci ani.

Societatile vor fi monitorizate si evaluate periodic pentru a-si mentine certificatul. Adriana Iftime a estimat ca pentru obtinerea certificatelor firmele vor plari o singura data o taxa cuprinsa intre 1.000 si 2.000 euro, iar in cazul in care doresc sa se ateste pentru o noua activitate in constructii vor plati o noua taxa.

"S-au purtat discutii cu reprezentantii MTCT, existand un conflict de interese in ceea ce priveste institutia care va da aceste certificate. Noi am propus ca certificarea sa nu fie facuta de ARACO sau de patronat, ci de o terta parte", a adaugat reprezentatul patronatului.

Referitor la aceasta problema, consilierul ministrului, Mariana Ionita, a explicat ca varianta proiectului de HG propune ca atestarea sa se faca de catre o institutie/persoana juridica de specialitate care sa fie recunoscuta de MTCT, iar daca ARACO si PSC doresc sa acorde aceste ceretificate trebuie sa isi infiinteze astfel de firme.