Saptamana care tocmai s-a incheiat a stat sub semnul mult-asteptatului Black Friday 2016. Evenimentul a adus noi recorduri, romanii au cumparat mai mult decat in anii precedenti si un procent semnificativ din tranzactii au venit de pe mobile. Citeste mai multe informatii despre ziua reducerilor, dar si alte eveniment care au marcat saptamana, in sinteza de mai jos.

Milioane de euro cheltuite intr-o singura zi

Valoarea totala a comenzilor inregistrate, de Black Friday, de catre cel mai mare retailer din Romania, eMag, a depasit 250 milioane de lei (55,4 milioane euro), la ora 19.06, cu 25% mai mult decat anul trecut. Potrivit informatiilor afisate de retailer, au fost vandute peste 27.700 de televizoare si 88 de bijuterii cu diamante. Din numarul total al comenzilor, 26,3% au fost platite cu cardul.

Din datele magazinului online de produse IT evoMAG, romanii au alocat in acest an de Black Friday sume mai mari pentru cumparaturi, astfel ca valoarea medie a unei comenzi a urcat cu 70% fata de evenimentul de anul trecut, la 850 de lei, cautand in special telefoane mobile, laptop-uri, televizoare si gadget-uri.

Si la vacante au fost reduceri. Romanii au achizitionat de Black Friday vacante si bilete de avion online in valoare de 1 milion de euro de la agentia de turism Vola.ro, preferand in special city break-urile la Roma sau Praga, in timp ce altii si-au aranjat vacanta pentru vara viitoare, in Skiathos (Grecia), Kemer (Turcia) si Silema (Malta).

Agentia de turism online a inregistrat de Black Friday cereri pentru peste 4.700 de pachete turistice si bilete de avion, in primul caz numarul fiind de 50 de ori mai mare decat intr-o zi obisnuita. Vola.ro a avut in oferta circa 600 de pachete si bilete de avion, vizand sa dubleze numarul acestora la evenimentul de anul viitor.

S-a incheiat sezonul raportarilor financiare: bancile sunt motorul cresterii

Sezonul raportarilor financiare la 9 luni s-a incheiat, iar bancile au aratat cel mai bine, potrivit analistilor, care totodata nu sunt foarte impresionati de marile companii din energie si utilitati listate.

De exemplu, Romgaz si-a continuat seria de rezultate financiare slabe: cifra de afaceri a a scazut cu 18% in primele 9 luni din 2016, pana la 2,4 mld. lei, pe fondul diminuarii cererii de gaze naturale si a preturilor pe piata energetica concurentiala. De asemenea, profitul net s-a redus cu 27%, pana la 713 mil. lei, in acelasi interval de timp.

Cei mai importanti indicatori macroeconomici

Luna noiembrie a adus romanilor surprize neplacute. Prima este cresterea economica din trimestrul al treilea mai slaba decat anticipau analistii, astfel ca acestia vad acum sanse mici sa avem un avans al PIB peste 5% pentru tot anul. A doua surpriza afecteaza romanii cu rate la banci. Indicele Robor la 3 luni, referinta dupa care se calculeaza dobanda pentru multe dintre creditele acordate, a urcat la maximul ultimelor 3 luni, din cauza unor iesiri de plasamente ale investitorilor straini in titluri de stat, insa analistii asteapta o calmare a dobanzilor in perioada urmatoare.

Vezi aici un infografic util

Cum a apus epoca de aur a tutunului romanesc

Perioada 2004-2010 a fost una neagra pentru industria tutunului din Romania: in acest interval au fost inchise toate fabricile romanesti producatoare de tigarete, miscare ce a reprezentat finalul unei „epoci de aur” pentru branduri renumite precum Carpati, Bucegi, Snagov sau Amiral. Locul fabricilor din Societatea Nationala Tutunul Romanesc a fost luat de gigantii internationali, care detin trei unitati de productie in Romania. Vezi aici o analiza completa si un infografic relevant.

Noutati de la transporturi

Autoritatile au ramas in prezent in discutii doar cu cei doi mari constructori de aeronave, Boeing si Airbus, pentru achizitia a doua avioane care sa completeze flota transportatorului national aerian Tarom.

Ministrul spune ca, daca negocierile pentru reinnoirea flotei dureaza, atunci autoritatile vor opta pentru dry-lease "care ne permite sa avem aeronave un an-doi, ca inchirierea unei masini". Intrebat cand va bate palma cu unul dintre producatori, Buse spune ca acest aspect depinde foarte mult de negocieri.

Reprezentantii Tarom au anuntat in repetate randuri in ultimii ani ca este necesara inlocuirea flotei companiei, pentru eficientizarea activitatii. Avioanele din flota Tarom au o medie de varsta de peste 15 ani, situatie care mareste semnificativ costurile de intretinere si operare. In prezent, dupa retragerea ultimului Airbus A310, Tarom opereaza cu 21 de avioane din trei marci diferite - Airbus, ATR si Boeing.

Totodata, vicepremierul Vasile Dancu a declarat ca Romania nu are autostrazi din cauza ineficientei cheltuirii banilor, dar si pentru ca sunt prea multe zone protejate, aproximativ 25% din suprafata tarii, ceea ce blocheaza dezvoltarea infrastructurii.

Legea privind reducerea risipei alimentare a fost promulgata de Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind reducerea risipei alimentare, care prevede vanzarea la pret redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum si impune sanctiuni de pana la 10.000 de lei pentru agentii economici care incalca prevederile acestui act normativ.

Potrivit legii, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda actiuni de prevenire a ripisei de alimente, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia, comercializarea produselor.

Un an de Guvern tehnocrat

Guvernul Ciolos a implinit un an de mandat marcat atat de realizari cat si de masuri contestate de partide si de opinia publica, dupa ce prim-ministrul Dacian Ciolos si-a propus, la inceputul anului, mai multe reforme si o guvernare bazata pe trei principii fundamentale: transparenta, responsabilitate si deschidere pentru dialog.

Economistii Citi avertizeaza: urmeaza un an greu pentru Europa

Riscurile politice se vor concentra in Europa anul viitor, in contextul alegerilor din Franta si Germania, dar si in perspectiva unor alegeri anticipate in Marea Britanie si Italia. Acestea ar putea influenta puternic evolutia Brexit-ului, insa in prezent "vorbele in Europa nu par sa insemne prea mult", spune Willem Buiter, Chief Global Economist in cadrul Citi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri