In ultimii 4-5, numarul investitorilor in fonduri mutuale a crescut constant, de la 200.000 de investitori acum 4-5 ani la circa 400.000 in prezent. Procesul a fost unul organic, natural, la care a contribuit toata piata si ca aceasta apreciere va continua, oamenii fiind tot mai dispusi sa invete sa isi securizeze viitorul financiar, a declarat Razvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, la emisiunea Profesionistii in investitii.

“Sunt convins ca activele vor creste, ma bazez pe exemplul tarilor din jur. Fara SIF-uri si Fondul Proprietatea, noi avem total active de investitii putin peste 3% din PIB. In tarile din CEE, media este la 6-7%, in Austria 40%, In Germania 50% iar in Marea Britanie 70%. Este un proces permanent, care a inceput de mai multa vreme, la care contribuim toti. Cresterea va continua si nu cred ca poate fi fortata”, spune Razvan Szilagyi.

Oficialul RAM a identificat doua mari categorii de clienti: cei care investesc in fondurile lichide, cu profil de siguranta, care investesc in instrumente cu venit fix si unde randamentul in 2017 ar trebui sa fie comparabil cu cel de anului trecut. In schimb, din punct de vedere al clientilor de portofoliu, care investesc si in fonduri de actiuni, acesta se asteapta la randamente de actiuni.

In 2016, Raiffeisen Asset Management a depasit doua praguri importante: a trecut de 1,5 miliarde euro si de 100 de milioane de euro in fonduri cu componenta de actiuni.

“Ca si asteptari de viitor, bugetul este sa crestem volumul activelor cu circa 10%. Focusul este mai degraba spre diversificarea portofoliilor. 90% din bani sunt plasati in fonduri cu componenta de obligatiuni, pe care incercam sa ii directionam catre fonduri cu componenta de actiuni. Cu cat un portofoliu este mai diversificat, cu atat randamentul poate fi mai mare”, a mai spus reprezentantul RAM.

Administratorul de fonduri va lansa, in curand un nou fond de randament absolut – Benefit Euro, care va fi o alternativa pentru cei care cauta randamente interesante chiar si in perioade de scaderi.

De ce ai nevoie de o declaratie personala de investitii

“Pe langa incredere si profesionalism, investitorii au nevoie sa primeasca sprijin de la administratorul de fonduri si banca partenera, sa poata sa comunice, sa ii fie intelese nevoile si transpuse intr-o recomanare de investitii. In mediul financiar, noi spunem ca fiecare client are nevoie de o declaratie de investitie personala, de un profil de investitor in care sa stabileasca obiectivele financiare, profilul de risc, orizonturile de timp. Daca oamenii tin cont de acesta, pot trece mult mai usor prin crize si corectii”, a declarat Szilagyi.

De asemenea, este important ca managerul de fonduri sa inteleaga aceste nevoie si sa le ofere solutii usor de inteles si simple. In plus, dupa criza financiara, clientii au inceput sa caute modalitati prin care sa investeasca banii fara sa isi puna in pericol obiectivele financiare, astfel ca RAM a introdus in portofoliu fonduri cu componenta de actiuni cu pierdere maxima potentiala limitata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri