Un numar de sase companii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au anuntat deja propunerile de dividende si distributii de numerar pe care vor sa le faca in acest an, actionarii acestora urmand sa incaseze in total 1,08 miliarde lei. Randamentul mediu este in prezent de 6,3%, in conditiile in care Banca Transilvania si “perlele” statului din sectorul energetic, unde asteptarile privind dividendele sunt cele mai mari, nu au anuntat inca ce distributii vor sa realizeze.

Din suma totala de peste un miliard de lei, majoritatea este reprezentata de distributiile de cash de 971 mil. lei (0,1 lei/actiune) pe care Fondul Proprietatea (FP) le-a propus si pentru care a obtinut deja aprobarea actionarilor. Distributiile FP inlocuiesc obisnuitele dividende si sunt scutite de impozit, astfel ca actionarii Fondului ar inregistra in prezent un castig net de 11,3% de pe urma acestora.

Pe locul al doilea se afla SIF Transilvania (SIF3), cu un dividend brut propus de 0,02 lei/titlu, ce echivaleaza cu un randament de 7,9% avand in vedere cotatiile actuale inregistrate de actiunile SIF3 pe bursa. Valoarea totala a dividendelor propuse de SIF Transilvania ajunge la 43,6 mil. lei.


Dividend propus (lei/actiune)
Randament Valoare totala dividende (mil. lei)
Fondul Proprietatea 0.1 11,3% 971
SIF Transilvania 0.02 7,9% 43,6
Saniter Naval Orsova 0.2 6,6% 2,2
SIF Oltenia 0.0815 5% 47,2
Antibiotice 0.023 4,2% 15,4
Bursa de Valori Bucuresti 0.92 3,2% 7

Randament calculat in functie de preturile inregistrate in timpul sedintei de miercuri, 8 martie

Fondul Proprietatea a inlocuit dividendul cu distributiile directe de numerar. Distributiile au fost aprobate de actionari

In topul randamentelor si-a facut loc si una dintre companiile de talie medie de pe BVB, Santierul Naval Orsova (SNO) anuntand ca vrea sa distribuie 81% din profitul net din 2016. Compania controlata de trei SIF Oltenia, SIF Muntenia si SIF Transilvania a propus astfel un dividend cu randament brut 6,6%.

O situatie interesanta se inregistreaza la producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (ATB), care a propus distributia a doar jumatate din profitul net de anul trecut, in ciuda faptului ca este o companie controlata de stat (prin intermediul Ministerului Sanatatii). La inceputul anului, Guvernul si-a mandatat reprezentantii in Adunarile Actionarilor la companiile nationale sa ia masurile necesare pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat in anul 2016 sub forma de dividende. In aceste conditii ramane de vazut daca Antibiotice va distribui doar 51% din profit, asa cum vor administratorii companiei, sau daca va fi fortata de stat sa mareasca valoarea dividendului acordat. La o rata de distributie de 51%, dividendul propus de Antibiotice genereaza un randament de 4,2%.

SIF Oltenia (SIF5) este una dintre companiile care vor lasa in acest an actionarii sa decida daca prefera traditionalele distributii de dividende, sau daca vor inlocuirea acestora cu un program de rascumparari de actiuni ce echivaleaza cu 5% din capitalul societatii. Dividendul propus in prezent de sefii SIF Oltenia ofera un castig brut de 5%.

Un program de rascumparare va fi propus si de conducerea Bursei de Valori Bucuresti in urmatoarea AGA, insa acesta nu va inlocui dividendele. Astfel, BVB vrea sa rascumpere 1,49% din propriile actiuni pentru a-si rasplati angajatii, precum si sa distribuie un dividend de 0,92 lei/actiune (randament 3,2%).

Printre companiile care inca nu au anuntat in ce fel vor sa repartizeze profitul pe 2016 se afla Banca Transilvania, Romgaz si Transgaz, acestea fiind totodata si societatile unde asteptarile privind dividendele sunt cele mai mari. In cazul companiilor de stat Romgaz si Transgaz analistii mizeaza pe dividende cu un randament de 9%, respectiv 13%. In cazul Bancii Transilvania, parerile sunt impartite, in piata fiind asteptata fie o combinatie de dividende si actiuni gratuite (similara celei din 2016), fie chiar la renuntarea completa la distributiile de dividende, asa cum de altfel Banca Transilvania obisnuise pana anul trecut.

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri