In ultimele douasprezece luni (perioda cuprinsa intre primul trimestru al anului 2016 si pana in aceeasi perioada a anului 2017), Romania a inregistrat cea mai rapida rata de crestere a preturilor solicitate dupa anul de criza 2008, ajungand la 12,9%, potrivit unei analize Imobiliare.ro. Valoarea curenta a acestui indice particular (Q1 2017) este de 99, aproape valoarea de baza luata in calcul, anul 2010 (100). Cu toate acestea, exista inca o distanta considerabila de cea mai mare valoare atinsa de piata locala, de 176 in primul trimestru din 2008.

Pentru acelasi interval de timp, tot o tendinta ascendenta, dar cu o usoara scadere in trimestrul trei al anului 2016 (posibil datorita tuturor schimbarilor si incertitudinilor de pe piata creditelor ipotecare), este aratata si de indicele Institutului National de Statistica (INS) - care ia in considerare preturile de vanzare efective. In Q4 2016, acest nivel a atins un nivel de aproximativ 90 (fata de 95 pentru indicele preturilor solicitate). Astfel, este clar ca, cel putin pentru anul trecut, rata de crestere a preturilor solicitate este mai abrupta comparativ cu preturile de vanzare.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont