Romania a devenit cel mai interesant "pariu" din Europa Centrala si de Est (ECE) pentru investitorii straini, iar ca urmare Bucurestiul si celelalte mari orase din tara noastra, precum Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Brasov apar tot mai frecvent in prezentarile consultantilor cu privire la "business location advisory", spune Richard Aboo, head of office CEE, in cadrul Cushman & Wakefield. "Este bine cunoscut faptul ca ECE a devenit un hub al serviciilor de BPO (business process outsourcing - n.r.) si SSC (shared service center - n.r.). Intr-adevar, focusul, in ultimii ani, a fost in directia Poloniei, deoarece reprezenta o economie relativ stabila si o piata puternica, aflata in crestere. Acum, insa, interesul pentru Romania al investitorilor se afla deja in carti pentru multe investitii", arata reprezentantul Cushman & Wakefield.

"Relocarea centrelor de BPO si SSC in ECE a tinut intotdeauna de aspecte politice, in conditiile in care implica zeci de mii sau chiar sute de mii de oameni angajati in intreaga economie. Dar, Brexitul a reusit sa creeze contextul perfect si sa puna in miscare planurile de relocare ale companiilor spre ECE. Ca urmare, exista o intreaga discutie in jurul Brexit, despre care se spune ca va deschide foarte multe oportunitati", spune Richard Aboo (foto).

In opinia sa, Romania dispune de accesibilitate ridicata legata de costurile asociate cu nivelul chiriilor pentru spatiile de birouri si cu forta de munca cu studii superioare, comparativ cu Polonia, cel mai mare jucator pe piata de BPO si SSC din regiune. Reprezentantul Cushman & Wakefield mai subliniaza ca atractivitatea Romaniei va creste si odata cu noile dezvoltari de spatii de birouri anuntate din Capitala si marile orase universitare ale tarii.

In primul semestru al anului 2017, in Bucuresti au fost livrati circa 75.000 de metri patrati de spatii de birouri, iar pana la finalul anului, vor fi livrate spatii noi cu o suprafata de 80.000 de metri patrati. Oferta de spatii de birouri din Bucuresti va reveni pe un trend ascendent in 2018, cand este asteptata livrarea unor spatii noi cu o suprafata de circa 340.000 de metri patrati, ceea ce va salta stocul total de spatii de birouri din Capitala la 3 miioane de metri patrati.

In acelasi timp, stocul de spatii de birouri moderne din principalele orase regionale din Romania - Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Brasov - a ajuns la aproape 700.000 de metri patrati la jumatatea acestui an, comparativ cu un nivel de 2,6 milioane de metri patrati in Bucuresti. Totusi, potrivit companiei de consultanta Cushman & Wakefield, stocul de spatii de birouri in orasele regionale mentionate ar urma sa atinga 1 milion de metri patrati in 2018.

Care este legatura intre studenti si densitatea spatiilor de birouri dintr-un oras

"Populatia cu studii superioada constituie o sursa importanta pentru formarea fortei de munca care activeaza in spatiile de birouri. De exemplu, un student care studiaza la o universitate din Timisoara, cel mai probabil nu va merge la Bucuresti sa intre pe piata fortei de munca dupa absolvire, ci pentru cel putin patru ani va lucra la o companie in acest oras. De aceea, numarul de studenti dintr-un oras reprezinta un indicator la care majoritatea investitorilor se uita inainte de alege unde sa investeasca, deoarece multe companii cauta sa isi inceapa operatiunile cu forta de munca proaspat intrata pe piata, nu neaparat de la concurenta locala", spune Richard Aboo.

Stocul actual de spatii de birouri din orasele regionale mentionate este cu 73% mai mic decat in Bucuresti, desi numarul cumulat de studenti din cele patru orase este cu 5,6% mai mare decat in Capitala. Astfel, datele centralizate de Institutul National de Statistica arata un numar de 181.734 de studenti in Cluj, Timisoara, Iasi si Brasov, fata de 172.038 de studenti in Bucuresti.

Un decalaj in dezvoltare exista si intre orasele regionale din Polonia comparativ cu Varsovia. Astfel, in timp ce stocul modern din Varsovia a depasit pragul de 5 milioane de metri patrati, in Cracovia, Lodz, Katowice si Wroclaw suprafata cumulata a cladirilor de birouri este de 2,7 milioane de metri patrati. In ceea ce priveste potentialul de a gasi angajati cu studii superioare, in Varsovia sunt inregistrati 249.000 de studenti, in timp ce in orasele mentionate numarul acestora este aproape dublu - 471.000.

Referitor la densitatea spatiilor de birouri raportata la numarul de studenti, in Varsovia sunt 21 mp/student, iar in Bucuresti sunt 15 mp/student. Orasele regionale din Polonia au intre 4,5 mp/student in Lodz si 6,7 mp/student in Wroclaw, in timp ce in Iasi sunt 3,4 mp/student, in Timisoara sunt 3,6 mp/student, in Cluj sunt 4,1 mp/student, iar in Brasov sunt 4,4 mp/student.

Potrivit Cushman & Wakefield dezvoltarea pietei de spatii de birouri are loc intotdeauna in capitale, unde se afla sediile celor mai mari firme si institutii publice. Insa, pe masura ce competitia pe forta de munca devine din ce in ce mai acerba, companiile cauta sa se extinda si in alte centre universitare importante, unde gasesc forta de munca bine pregatita, iar nivelul salarial este usor mai scazut. Cea mai semnificativa dezvoltare o vor avea in urmatoarea perioada orasele Timisoara si Cluj-Napoca, unde sunt programate spre inaugurare proiecte noi de birouri cu o suprafata de aproximativ 90.000 de metri patrati in fiecare dintre cele doua orase.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanta imobiliara de top pe piata locala, activand in toate segmentele pietei imobiliare. Departamentul de birouri al companiei a inchiriat de la inceputul anului spatii cu o suprafata cumulata de peste 50.000 de metri patrati in cladiri de birouri din Bucuresti si din tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri