Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a terminat luna august cu cea mai mare scadere dintre pietele din regiune, iar corectiile nu s-au oprit nici in ultima saptamana, cand declaratiile politicienilor cu privire la viitorul fondurilor de pensii private au amplificat sentimentul negativ in randul investitorilor.

Bursa locala inchide astfel sezonul de vara cu o scadere de 8,1% pe BET, principalul indice al pietei, si de 2,7% in luna august. Caderea bursei a venit ca urmare a unui cumul de factori interni si externi, printre care declaratiile contradictorii cu privire la posibila introducere a unei taxe 0,5% pe activele bancare, noile teste nucleare efectuate de Coreea de Nord si planurile Guvernului ce vizeaza o redimensionare a Pilonului II de pensii.

Indicele BET pastreaza in continuare o crestere de 13,6% la nivelul primelor opt luni din 2017. In acelasi interval de timp, indicele BET-TR, care include si dividendele acordate de companiile din BET, a avansat cu aproape 22%.

Dintre actiunile lichide, BRD a scazut cel mai mult in ultima luna, cu 7,2%, topul scaderilor fiind completat de Electrica si Banca Transilvania, cu minusuri de 7,1%, respectiv 5,8%.

Turbulentele din piata au dus la o crestere cu 27% a tranzactiilor cu actiuni in august, fata de luna iulie, lichiditatea medie zilnica ajungand la nivelul de 37,6 mil. lei. Banca Transilvania si BRD au fost cele mai tranzactionate companii din piata, schimburile cu cele doua titluri totalizand 333 mil. lei.

Citeste si:
Regina Maria lansează pachete medicale pentru studenți. Ce conțin...
Regina Maria lansează pachete...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri