In intervalul iulie-septembrie, timpul necesar pentru vanzarea unui apartament in Capitala s-a majorat semnificativ fata de cele trei luni anterioare, cu pana la un numar de 17 zile. In contrast cu segmentul apartamentelor, cel al caselor si vilelor a cunoscut insa o scadere importanta a perioadei de vanzare, de 20 de zile, in trimestrul al treilea din 2017, potrivit Imobiliare.ro. Cel din urma interval de timp marcheaza o reducere semnificativa mai ales fata de statisticile consemnate in cel dintai trimestru al anului, conform carora o casa se vindea, in medie, in 207 zile.

Astfel, trimestru al treilea consemneaza o crestere a perioadei de vanzare pentru apartamente, de la 57 de zile (in T2-2017) la 74 de zile. In acelasi timp, segmentul caselor inregistreaza o scadere a perioadei de vanzare cu 20 de zile, de la 160 de zile (in T2-2017) la 120 de zile.

Tendinta de prelungire a duratei de vanzare pentru apartamente este, oarecum, una fireasca pentru aceasta perioada a anului - avand in vedere ca, in mod obisnuit, trimestrul al doilea este cel mai favorabil pentru tranzactionarea unei locuinte din punctul de vedere al factorului timp.

De asemenea, in majoritatea marilor orase din tara, marja de negociere pentru apartamentele iesite din piata in trimestrul al treilea din 2017 s-a majorat comparativ cu perioada similara a anului anterior. Acest fapt poate fi interpretat ca o incercare venita din partea cumparatorilor de a contrabalansa tendinta continua de crestere a preturilor locuintelor.

Citeste si:
Blocuri de 12 etaje intr-un cartier de case. Ce spun arhitectii
Un apropiat al lui Gigi...

In momentul de fata, vanzatorii de apartamente sunt dispusi sa-si coboare pretentiile cu 4% in Cluj-Napoca, de exemplu, (fata de 2,9% anul trecut), cu 3,7% in Brasov (in crestere de la 3%), cu 3,3% in Timisoara (fata de 2,8%) si cu 2,7% in Iasi (fata de 1,6%), potrivit Imobiliare.ro.

Pe de alta parte insa, marja de negociere s-a diminuat in Bucuresti (de la 3,6% la 3,3%) si, mai ales, in Constanta (de la 4,2% la 2,5%). De mentionat este ca, in cazul Capitalei, diminuarea disponibilitatii vanzatorilor de a lasa la pret trebuie analizata in contextul general al ieftinirii apartamentelor trimestrul doi.

La nivel national, preturile solicitate pentru locuintele scoase la vanzare s-au mentinut, per ansamblu, la un nivel relativ constant trimestrul trecut, consemnand doar o usoara scadere, de 0,2%. Important de mentionat este insa ca aceasta stagnare se datoreaza doar tendintei de depreciere consemnate de apartamentele din Bucuresti, intrucat apartamentele din restul tarii s-au apreciat, per ansamblu, cu 3,5%, iar casele s-au scumpit atat in Bucuresti (cu 3,7%), cat si in tara (cu 3,9%).

Citeste si:
Proiecte imobiliare pe foste platforme industriale. Solutia oraselor?
Maggie Kitshoff, Prime...

Usoara diminuare a pretentiilor vanzatorilor de apartamente din Capitala poate fi pusa atat pe seama epuizarii treptate a fondurilor Prima Casa, cat si pe seama cresterii dobanzilor la credite - ambii factori fiind in masura sa afecteze puterea de cumparare si, implicit, volumul cererii solvabile, determinand astfel o reglare a preturilor, ca raspuns la aceasta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Este Bucurestiul saturat de mall-uri? Ce spun cifrele din regiune
Setari Cookie-uri