Sa calatoresti sau nu cu trenul in Romania? Daca alegi sa o faci, cum este de preferat: cu un operator privat sau cu cel de stat, CFR Calatori? In urma unei comparatii a celor mai frecventate rute existente in lista companiilor feroviare private cu cele ale CFR, reiese ca nu doar timpul este mai redus in cazul privatilor, cat si valoarea unui bilet.

Printre companiile feroviare private care activeaza pe piata din Romania se numara Softrans, Regiotrans, Astra Trans Carpatic si Interregional Calatori.

Societatea Astra Trans Carpatic, operator feroviar cu capital privat, infiintata in anul 2014, are ca activitate principala transportul feroviar de calatori cu vagoane salon, de dormit si cuseta. In prezent, compania asigura transportul feroviar al calatorilor pe relatia Bucuresti Nord – Craiova - Timisoara - Arad si retur, Bucuresti Nord - Brasov si retur, iar in perioada estivala se va circula si in relatia Arad - Timisoara - Craiova - Bucuresti - Constanta si retur.

Softrans este un operator feroviar privat cu sediul in Craiova, Romania. Firma este detinuta de producatorul de material rulant Softronic. Compania opereaza pe rutele Bucuresti-Craiova, Bucuresti-Brasov si Bucuresti-Constanta si retur.

Regio Calatori (in trecut Regiotrans) este un operator feroviar de calatori din Romania, infiintat in 2005, care opereaza pe mai multe rute feroviare.

Transferoviar Grup Cluj-Napoca este o companie care efectueaza operatiuni de transport si manevra feroviara de marfa si de calatori, infiintata in 2003.

Via Terra Spedition (Interregional Calatori) este o companie de transport feroviar din Romania, infiintata in iunie 2001.

Operatorii privati opereaza doar pe cateva rute feroviare. Comparativ cu trenurile Companiei Feroviare Romane (CFR), timpul calatoriilor este mai redus, la fel si pretul unui bilet la clasa a doua.

Mersul trenurilor de calatori InterRegio ale Regio Calatori, pe ruta Brasov – Bucuresti Baneana – Constanta, este valabil in perioada 15.06 – 02.09.2018. Pe site, pretul unui bilet intreg este de 75,4 lei la clasa a doua si de 117,5 lei la clasa intai. La un tren Regio, pretul biletului este de 72,9 lei la clasa intai si de 36,4 lei la clasa a doua. Pe pagina de Facebook, Regio Calatori afisaza o oferta speciala pentru litoral anul acesta, in perioada 15.06-02.09, pretul pe ruta Brasov-Bucuresti Baneasa-Constanta fiind de 60,50 lei, iar cel pe ruta Bucuresti Baneasa-Constanta fiind de 44,5 lei.

Transferoviar Calatori are aceleasi tarife pentru cataloriile cu trenurile Regio si InterRegio. Pe ruta Bucuresti Nord- Buzau, biletul la clasa a doua costa 19 lei, iar la clasa intai costa 30,5 lei.

Astra Trans Carpatic isi informeaza calatorii ca biletele emise in trenurile nu au costuri suplimentare. Biletele pentru trenurile Astra Trans Carpatic se cumpara online de pe site cu o anticipatie de minim o zi si maxim 30 de zile,de la casa de bilete din Bucuresti Nord , Arad si de la personalul de tren.

Desi CFR introduce in perioada iunie - octombrie 2018 legaturi directe de la Bucuresti catre Salonic, Halkali/Istanbul, Sofia si retur, calatorii au in continuare motive sa se planga, precum intarzierile, mizeria sau defectiunile din vogoane. La inceputul lunii mai, compania anunta ca va desfasura, in perioada 2 mai - 30 iunie, la nivel national un program de reabilitare a parcului de vagoane si automotoare, pentru imbunatatirea conditiilor de calatorie oferite pasagerilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri