Efectul direct al majorarii salariilor din pix, din banii de investitii sau pe datorie: consumam din import chiar si alimente de baza cum ar fi carnea de porc, laptele sau merele. Astfel, platim salarii si taxe in alte tari, iar pe noi ne condamnam la subdezvoltare si la supraindatorare pe mai multe generatii. Institutul National de Statistica (INS), prin datele referitoare la deficitul comercial, confirma aceasta teorie luna de luna.

In primele sase luni ale acestui an, deficitul balantei comerciale a depasit 6,3 miliarde de euro in crestere cu aproape jumatate de miliard de euro (483,3 milioane de euro) fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Vestea buna, singura si putin importanta, este ca exporturile au crescut (in ritm anual, ceva mai rapid decat importurile (cu 10% fata de 9,7%) in perioada mentionata, pentru prima data dupa foarte multa vreme. Insa diferenta este nesemnificativa, iar decalajul extrem de mare.

Asadar, conform datelor oficiale, in intervalul 1 ianuarie - 30 iunie 2018, exporturile Romaniei au insumat aproape 34 de miliarde de euro, in crestere cu 10% comparativ cu primele sase luni ale anului anterior, iar importurile au depasit valoarea de 40 de miliarde de euro, cu 9,7% mai mari fata de perioada de referinta.

De remarcat, din datele Statisticii, este faptul ca la categoria “alimente si animale vii”, exporturile romanesti insumeaza 1,8 miliarde de euro, iar importurile aproape trei miliarde de euro.

Carnea de porc, importata masiv de ani buni

De altfel, problema importurilor masive (in special a celor de alimente de baza care pot fi produse cu usurinta, dar cu investitii, si in Romania) si a exporturilor cu valoare adaugata mica (in mare parte pe baza unor importuri de completare) este deseori pusa in discutie de economisti si chiar de reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Chiar in urma cu doua zile, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, mentiona importurile covarsitoare de carne de porc, derulate chiar inainte de aparitia epidemiei de pesta porcina.

“Romania a importat anul trecut cantitati mari de carne de porc. Nici nu va vine sa credeti cat de mult a importat. Asta este o realitate. Si importa din Polonia, din Ungaria", a spus Isarescu, la conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei.

Carnea de porc se mentine de ani buni in topul produselor agroalimentare importate, numai anul trecut Romania cheltuind peste 475 de milioane de euro pe acest segment, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In primele patru din acest an, Romania a importat carne si preparate din carne in valoare de 268,4 milioane de euro, in crestere cu aproape 210,6% fata de aceeasi perioada din 2017, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).

Si, din nou, asta se intampla inainte de aparitia epidemiei de pesta porcina. Asadar, este de urmarit cum vor evolua importurile de carne de porc in continuare, in conditiile in care fermierii afectati sunt obligati sa isi sacrifice animalele.

De asemenea, guvernatorul BNR a mentionat in repetate randuri importurile nejustificat de mari de mere din Polonia. „Ce m-a frapat pe mine (...) este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafetelor cultivate cu meri, sa spunem, din UE, dar numai 3% din productie”, a spus Isarescu in repetate randuri, referitor la adancirea deficitului comercial al Romaniei.

Avem sanse de revenire?

Ce inseamna, de fapt, ca importurile sunt mai mari decat exporturile? Inseamna ca diferenta (deficitul comercial) trebuie platita, in valuta, din alte surse: din investitii straine directe, din fonduri europene sau din banii trimisi acasa de roamanii care lucreaza in strainatate. Si daca nu sunt de ajuns? Atunci valuta se scumpeste, leul se depreciaza si cauzeaza inflatie.

Toata aceasta situatie a fost creata de politica statului de stimulare a consumului, prin majorari salariale fara acoperire in productivitate, si de sacrificare a investitiilor, care ar fi generat majorari salariale justificate, taxe la bugetul de stat si produse care sa satisfaca cererea interna.

Iar perspectivele nu sunt imbucuratoare. Rectificarea bugetara recent anuntata continua aceasta politica dovedit perdanta: se umfla artificial veniturile la buget pentru a se justifica noi cheltuieli irationale pe salarii, pensii, asistenta sociala si pomeni electorale. Investitiile (care reusisera sa creasca la 6 luni cu un procent impresionant, dar de la o baza extrem de scazuta - minimul ultimilor aproximativ 15 ani) sunt din nou sacrificate, iar banii de la Cercetare sunt directionati catre Catedrala Mantuirii Neamului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri