Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) va avea un impact dezastruos asupra intregii Romanii, a populatiei si a firmelor, pentru ca afecteaza avutia tuturor. Reglementarile propuse vor permite, practic, vanzarea actiunilor companiilor incluse in Fond oricui, fara respectarea legislatiei in vigoare. Din aceste motive, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) solicita presedintelui Klaus Iohannis dezbaterea acestei teme in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), intrucat majoritatea companiilor incluse in Fond sunt de importanta strategica.

"Ideea Fondului de Dezvoltare a revenit pe tapet, dupa ce nici Grindeanu, nici Tudose nu au vrut sa si-l asume. Acum doamna Dancila si Eugen Teodorovici isi asuma acest lucru care, in opinia noastra, dincolo de celelalte acte normative care au un impact mai mare sau mai mic asupra economiei, acest Fond Suveran va avea un impact dezastruos asupra intregii populatii, asupra intregii Romanii, pentru ca face referire la avutia fiecaruia dintre noi", a afirmat Jianu, intr-o conferinta de presa.

Cele mai multe companii din acest fond sunt de importanta strategica, precum Electrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Imprimeria Nationala, Loteria Nationala, a argumentat el.

"Acestea sunt companii de importanta strategica si apelul nostru principal este si pentru presedintele Romaniei sa duca aceasta tema in CSAT. Dincolo de a fi o tema economica, aceasta este si o tema de siguranta nationala, acest fond care are atat de multe necunoscute si contine atat de multe lucruri imprevizibile, incat noi consideram ca este supus hazardului", a continuat presedintele CNIPMMR.

Potrivit acestuia, un prim mare semn de intrebare este ridicat de faptul ca Ministerul pentru Mediul de Afaceri nu este printre avizatorii actului normativ prin care se doreste infiintarea Fondului, desi impactul asupra mediului de afaceri este urias.

Actiunile Loteriei si ale Imprimeriei pot deveni "la purtator"

Totodata, Jianu a subliniat faptul ca exista pericolul ca statul sa piarda controlul asupra acestor companii.

El s-a referit in primul rand la Loteria Romana si la Imprimeria Nationala, societati incluse intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta care schimba modalitatea in care acestea pot dispune de actiuni (pana acum aceste actiuni erau nominative, detinute in totalitate si in mod exclusiv de statul roman). In urma modificarilor propuse, actiunile celor doua societati vor putea fi instrainate oricui (persoane fizice sau juridice), pot deveni chiar actiuni la puratator, astfel incat sa nu se mai stie exact cui apartin.

"Traim intr-o lume globala in care amenintarile teroriste se transforma in amenintari economice. In acest moment nu cred ca trebuie sa vina cineva cu rucsacul plin de bombe ca sa iti cumpere intreaga economie, ci pur si simplu poate prelua actiuni la Imprimerie, la Nuclearelectrica si la alte companii si managementul sa fie schimbat, directia sa fie schimbata, si sa vedem cum economia Romaniei este dusa in colaps", a sustinut reprezentantul IMM-urilor.

Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, postat pe site-ul Ministerului Finantelor, din Fondul National de Dezvoltare si Investitii (FSDI) ar urma sa faca parte 28 de companii unde statul detine pachete majoritare sau minoritare de actiuni.

Aceste companii sunt Engie Romania, Electrica, Delgaz Grid, E.ON Energie Romania, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom Romania Communications, Loteria Romana, IAR, Oil Terminal, Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Maritime, Romgaz, Hidroelectrica, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, Nuclearelectrica, Imprimeria Nationala, Conpet, Aeroportul International Timisoara Traian Vuia, Societatea de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca TBRCM, Administratia Porturilor Dunarii Fluviale, Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune, Cuprumin Abrud, Societatea Nationala a Sarii, Romaero, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Administratia Canalelor Navigabile, Antibiotice si Compania Nationala Unifarm.

Cati bani "inghite" Fondul si cine raspunde in caz de esec?

Reprezentantul IMM-urilor a ridicat si problema impactului acestui Fond asupra bugetului de stat, avand in vedere ca se elimina obligativitatea ca dividendele acordate de companii sa fie virate la bugetul de stat.

In aceste conditii, doar in 2019, bugetul de stat pierde 4,7 miliarde de lei (1 miliard de euro) din dividendele platite de companiile de stat, care vor merge direct la FSDI.

Capitalul social initial al Fondului va fi, potrivit MFP, in valoare de 19 miliarde de lei, 9 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro) reprezentant aport in numerar al statului, iar 10 miliarde ar reprezenta valoarea actiunilor companiilor care intra in componenta Fondului (subestimata, in opinia CNIPMMR).

Pe de alta parte, o problema extrem de grava este reprezentata de conducerea Fondului, pentru care nu sunt prevazute criterii clare de performanta si nici sanctiuni in caz de esec.

“Rapunderea este difuza - nimeni nu are niciun fel de raspundere, nu raspunde nimeni daca acest Find nu va performa”, a mai atras atentia Jianu.

Nu in ultimul rand, spun reprezentantii IMM-urilor, functionarea FSDI ridica si probleme de constitutionalitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri