Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) reconfirma rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta, precum si perspectiva stabila, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

"Decizia agentiei de rating S&P de a mentine perspectiva stabila a Romaniei este una corecta, care recunoaste si confirma realitatea economica actuala a Romaniei. Aceasta decizie reflecta atat disponibilitatea Guvernului Romaniei pentru dialog, cat si viabilitatea masurilor fiscal bugetare adoptate", precizeaza Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, citat de Agerpres.

Conform ministerului, printre punctele forte ale Romaniei care au stat la baza deciziei agentiei de rating sunt evidentiate: nivelul moderat al datoriei publice si al datoriei externe, in comparatie cu majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, si mentinerea perspectivelor de crestere economica.

Imbunatatirea rating-ului de tara ar putea fi luata in considerare in contextul in care agentia evalueaza ca se inregistreaza progrese in ceea ce priveste stabilitatea cadrului institutional si in consolidarea bugetara, plasarea ferma a datoriei publice pe o traiectorie descendenta, precum si in consolidarea cadrului de guvernanta, noteaza MFP.

Recent, ministrul Finantelor, a declarat ca agentia de rating Standard & Poor's (S&P) va publica un raport final "in cateva zile" si ca va fi vorba despre o concluzie foarte buna pentru Romania, "desi sa nu ai aproape un trimestru un buget aprobat iti creeaza probleme in piata externa".

In data de 2 martie, agentia Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3" si a anuntat ca perspectiva asociata calificativelor va fi anuntata in doua saptamani.

Romania a solicitat apel la decizia S&P privind perspectiva ratingului, iar agentia a acceptat aceasta solicitare. S&P a stabilit ca au fost indeplinite conditiile pentru un astfel de apel, in concordanta cu politicile si procedurile agentiei. In consecinta, S&P se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel. S&P intentioneaza sa rezolve aceasta problema in termen de doua saptamani.

Sursa foto: FrankHH / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri