Exemplul polonez este unul de succes in regiune: aceasta tara este campioana in materie de dezvoltare economica, iar mare parte din aceasta evolutie se datoreaza si fondurilor europene pe care Polonia le-a folosit si administrat mult mai eficient decat Romania. E.S Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la Bucuresti, a explicat, intr-un interviu acordat Wall-Street, cum a reusit Polonia sa devina cea mai importanta putere economica din Europa de Est.

Polonia este cel mai mare beneficiar al fondurilor europene de investitii, primind aproape 85 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana, in perioada de programare 2014-2020. Concret, Polonia va primi de doua ori mai multe fonduri structurale si de coeziune decat oricare alta tara din UE.

In plus, Polonia este cel mai mare beneficiar al fondurilor europene inca de la aderarea sa la UE, in 2004.

Romania si Polonia, asemanatoare, dar totusi atat de diferite

Aparent, Romania si Polonia au foarte multe lucruri in comun: trecutul comunist, pozitionarea geo-politica, pericolele care vin din est sau emigrarea fortei de munca. Evolutia diferita in acesti 30 de ani de capitalism sta, insa, in detalii.

Comunism mai “light” in Polonia

Dincolo de ideea de monolit pe care incercau sa o propage liderii comunisti, intre statele cuprinse de acest regim au fost diferente majore. Una dintre diferentele esentiale intre comunismul polonez si cel autohton a fost dreptul de proprietate asupra terenurilor.

“Polonia a fost mai norocoasa decat alte tari comuniste pentru ca a reusit sa pastreze, pe perioada comunismului, proprietatea privata asupra terenurilor, adica nu am fost colectivizati. Astfel, multi polonezi stiau ce inseamna sa ai soarta in propriile maini, fiind responsabili pentru ei si familiile lor. In acest context, dupa caderea comunismului, era deja formata o clasa de fermieri sau tarani cu initiativa econimica”, a explicat diplomatul polonez.

In Romania, insa, desfiintarea CAP-urilor a provocat un adevarat haos, din cauza litigii legate de dreptul de proprietate, a lipsei capitalului pentru investitii in agricultura si segmentarii excesive a terenurilor.

In plus, potrivit ambasadorului polonez, chiar in 1988, Polonia avea o lege cu privire la activitatea economica, astfel oamenii au inceput sa isi deschida mici magazine in care aduceau marfa din afara tarii.

Reforma administativa

Un moment important in istoria de dupa caderea comunismului, a fost, pentru polonezi, reforma administrativa din 1999, cand a trecut de la 41 de regiuni la 16.

Cred ca aceasta reforma administativa a fost cheia pentru dezvoltarea ulterioara a tarii, deoarece, din punctul de vedere al managementului este mult mai usor si mai transparent sa ai de-a face cu 16 regiuni, nu cu 41. In Polonia, 40% din fondurile europene nu au venit prin Varsovia, ci au fost absorbite regional.

Campionatul European de Fotbal: Polonia a marcat, Romania sta in offside

Un alt factor care a accelerat dezvoltarea economica a Poloniei a fost organizarea, in 2012, a Campionatului European de Fotbal (alaturi de Ucraina).

Acest eveniment ne-a fortat sa dezvoltam infrastructura, in special autostrazile care unesc Polonia cu Ucraina. Desi multe lucruri nu au fost gata pentru campionat, cel putin am produs institutii si am pregatit oameni care mai tarziu au putut produce efectele de care ne bucuram acum.

Polonia a investit 19,8 miliarde de euro (5,2% din PIB) pentru Campionatul European de Fotbal, dintre care 86% in modernizarea infrastructurii de transport (drumuri, transport urban, cai ferate si aeroporturi).

In septembrie 2014, UEFA a anuntat ca Bucurestiul va organiza patru partide de la Campionatul European din 2020. Principalele cerinte au fost construirea a patru stadioane si a unei conexiuni directe de la aeroport catre centrul orasului. Momentan, lucrarile pentru cele patru stadioane sunt mult intarziate, realizarea unei linii de metrou de la Otopeni la Gara de Nord a fost abandonata, iar inceperea lucrarilor la o legatura feroviara este incerta.

Citeste si Interviu cu Ambasadorul Serbiei: Serbia nu va recunoaste vreodata Kosovo

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri