Printre cei loviti de masurile de austeritate pe care le-ar lua in calcul ministrul Finantelor pentru a face rost de bani la buget s-ar numara si persoanele cu dizabilitati. O masura care, chiar si la nivel de intentie, starneste consternarea reprezentantilor acestei categorii defavorizate.

„Intentia lui Teodorovici este ca persoanele cu dizabilitati sa nu mai primeasca si ajutorul de handicap, si banii pentru hrana. Vrea sa mareasca ajutorul de handicap daca se renunta la cea de-a doua suma. Sunt discutii in acest sens, dar sunt probleme si cu banii pentru primarii. La rectificare, primarii asteapta mai multi bani pentru a acoperi aceste cheltuieli sociale, iar la buget nu sunt bani. De la ministerul de Finante li s-a transmis ca vor primi bani, dar trebuie sa se descurce cu sumele care vin pana la sfarsitul anului. Fiecare se gospodareste cum stie”, au spus, pentru Europa Libera, surse PSD care au participat la intalnirea din padure, din Teleorman.

Cu alte cuvinte, cei care vor fi afectati vor fi persoanele care sufera de HIV/SIDA. Potrivit legii, indemnizatia lunara pentru hrana se acorda persoanelor, adulti si copii, infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA si inseamna 13 lei pe zi pentru adulti si 11 lei pe zi pentru copii. Un raport de la jumatatea lui iunie 2018 al Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals estima ca numarul celor infectati cu HIV si bolnavi de SIDA din Romania era de peste 23.000 de persoane.

Nu este clar insa care ar putea fi „economia” pe care ar putea sa o faca ministrul de Finante printr-o astfel de masura, daca va fi in cele din urma confirmata, mai ales ca ar fi vorba de o comasare a celor doua beneficii – ajutorul de handicap si indemnizatia pentru hrana. De asemenea, nu este inca clar nici daca intentia este de a transfera integral sau doar partial indemnizatia pentru hrana in ajutorul de handicap.

Totusi, potrivit unui calcul jurnalistic, indemnizatia de hrana pentru cele circa 23.000 de persoane infectate cu HIV sau bolnave de SIDA ar insemna aproximativ 21 de milioane de euro pe an, o suma care ar echivala cu pierderile CFR Marfa pentru 2019, asa cum reies din bugetul companiei.

In functie de gradul de handicap, pentru adulti, indemnizatia lunara este de 265 de lei sau de 350 de lei, la care se adauga un buget personal complementar care variaza de la 60 de lei pe luna pana la 150 de lei.

„In 2018, a fost ultima modificare a indemnizatiei pentru persoanele cu dizabilitati”, a precizat pentru Europa Libera, Francisc Simon, presedintele Federatiei Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania (ONPHR), organism care reprezinta interesele a peste 150.000 de persoane cu dizabilitati.

In prezent, potrivit lui Francisc Simon, daca o persoana este incadrata in categoria celor cu handicap grav atunci primeste indemnizatia lunara si, in plus, poate avea un asistent personal, iar acela este remunerat cu salariul minim brut pe economie. Practic, doua persoane, dintre care una cu dizabilitati, ar trebui sa se descurce lunar cu mai putin de 2.000 de lei.

Pentru un trai decent o persoana cu handicap ar avea nevoie insa de circa 2.500-2.800 de lei lunar.

„Suma depinde si de nevoile familiei. Sunt persoane cu handicap care au familie, sunt persoane care sunt singure si stau prin centre de asistenta. Majoritatea au insa familie. Exista studii, ultimul e din 2017, conform carora pentru o persoana cu dizabilitati care are si o anumita boala sau mai multe boli, care are nevoie de dispozitive medicale, proteze, scaun rulant sau alte dispozitive, caruia ii trebuie si medicamente, e nevoie de 2.500 pana la 2.800 de lei, ca sa nu se zica apoi ca traieste prea bine”, spune cu amaraciune in glas presedintele ONPHR.

In Romania, cele mai recente date ale Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati arata ca sunt 826.000 de persoane cu handicap, atat copii cat si adulti, adica circa 4,2% din populatie. Dintre acestea, copiii reprezinta circa 8%, iar restul sunt adulti. Tot statisticile arata ca, in cazul adultilor, opt din zece sunt incadrati la categoria handicap „grav” sau „accentuat”.

La inceputul anului, sute de oameni, atat persoane cu dizabilitati cat si sustinatori ai acestora, au iesit in strada in toata tara, nemultumiti de faptul ca Guvernul a decis sa treaca integral in sarcina autoritatilor locale finantarea asistentei sociale. Ei se temeau ca, in acest mod, vor fi intarzieri in plata salariilor pentru persoanele care ii ajuta pe cei cu dizabilitati.

„Ne nemulţumeşte faptul ca vor sa aloce fondurile din bugetele locale şi asta poate sa afecteze salariile pe care le primesc asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilitaţi şi ai copiilor cu dizabilitaţi. Dorim sa fie date tot de la bugetul de stat, sa fim siguri ca nu o sa ramanem fara aceşti bani lunar”, spunea atunci mama unei fetite cu dizabilitati, citata de Mediafax.

Astfel de intarzieri au avut loc in acest an, subliniaza presedintele ONPHR, care aminteste ca printre judetele unde s-au inregistrat aceste situatii au fost Vaslui, Iasi si Dolj. „Salariile asistentilor personali au intarziat chiar si 2-3 luni”, a mai spus Francisc Simon, marturisind ca spera ca la rectificare bugetara de la finalul lunii, sa se tina cont si de nevoiele persoanelor cu dizabilitati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri