Desi s-a vorbit mult, in ultimii ani, despre pericolul unei noi recesiuni mondiale, analistii economici sunt de parere acum ca riscurile au scazut aproape la jumatate fata de inceputul lui 2018. Bloomberg Economics a creat un model pentru a determina riscul ca SUA sa intre in recesiune, iar in noiembrie 2019 acesta indica un risc de 26%, in scadere cu 1% fata de luna octombrie. De altfel, acelasi indicator estima un risc de 49,3% in februarie 2018.

In rest, in 2020 va continua dezvoltarea sectorului IT, internetul lucrurilor se va raspandi mai rapid ca oricand, iar companiile vor trebui sa depuna eforturi in plus pentru a-si pastra angajatii tot mai tentati de calea antreprenoriatului sau freelancingului. Iata care sunt cele mai importante predictii pentru 2020:

Risc scazut de recesiune si crestere economica mai rapida in SUA

Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, este optimista cu privire la anul care urmeaza. Economistii bancii se asteapta ca razboiul comercial dintre SUA si China sa se estompeze, consumul sa ramana in grafic, declansand astfel o noua serie de investitii in micile afaceri, ceea ce ar putea duce la o crestere economica mai accelerata. Specialistii mai cred si ca somajul va ajunge la cea mai mica valoare de la razboiul coreean incoace. Fluctuatiile economiei vor exista, totusi, mai ales ca urmeaza un an cu alegeri prezidentiale in SUA. Dar, in cele din urma, economistii Goldman Sachs estimeaza o crestere a economiei Americii cu 2,25%-2,5% pana la finalul lui 2020.

Piata spatiilor de birouri din Romania va atinge o cifra-record

In Romania, se estimeaza ca in 2020 va fi depasit stocul de trei milioane de metri patrati de spatii de birouri, insa omul de afaceri Liviu Tudor atrage atentia ca aceasta crestere spectaculoasa nu poate fi sustenabila fara atragerea in tara a unor companii straine sau atragerea unor companii dispuse sa isi mute birourile in cladiri moderne. „Am mai declarat de nenumarate ori - nu este sustenabil si nu poate fi considerata crestere mutarea chiriasilor dintr-un birou in altul. Pentru o dezvoltare sanatoasa a pietei este nevoie de atragerea de chiriasi noi, companii care sa nu fie inca prezente in Romania sau companii dispuse sa faca pasul spre birourile de Clasa A”, apreciaza Liviu Tudor, presedintele Genesis Development.

Tot mai multi programatori vor lucra in afara organizatiilor centrale de IT

Pe masura ce un numar mare de companii continua sa se concentreze asupra crearii si lansarii de noi sisteme software, numarul programatorilor care lucreaza in cadrul acestor companii a devenit insuficient pentru acest nou model de business. In 2019, 24% dintre programatorii care lucreaza la aceste sisteme software erau fie freelanceri, fie angajati ai unor companii de IT ale caror servicii au fost contractate de o alta firma. Cu cat companiile se concentreaza pe construirea unor echipe orientate pe produs si lansari de aplicatii, cu atat proportia va creste in 2020.

Internetul lucrurilor se va extinde mai rapid

Gama variata de platforme de software pentru dispozitivele cu conectivitate a continuat sa creasca in 2019, iar acest trend se va mentine si in 2020, ba mai mult, va lua avans. Noi companii care vor oferi mai multe produse si servicii vor concura pe piata, iar cele care vor avea castig de cauza vor fi acelea care vor oferi cea mai buna experienta pentru utilizator. Speakerele inteligente, dotate cu telefon, camera video si ecran mare, de dimensiunea unei tablete, care raspund la interactiunile cu utilizatorii vor fi, in 2020, cele mai populare astfel de dispozitive cu conectivitate si vor patrunde in casele tot mai multor oameni.

Automatizarea va inlocui peste un milion de joburi

In 2020, automatizarea va inlocui aproximativ 1,06 milioane de joburi, eficientizand productivitatea multor companii si scazand costurile pe termen mediu si lung. Desi automatizarea va duce, inevitabil, la crearea unor noi locuri de munca, adaptate noii tehnologii, exista riscuri pentru angajatii pe care aceasta schimbare ii va surprinde nepregatiti. De exemplu, putine sunt companiile care au investit in pregatirea angajatilor pentru joburi ale viitorului si i-au educat in privinta automatizarii. De aceea, grevele generale nu sunt excluse in 2020, mai ales daca aceste transformari organizationale sunt puse in practica rapid, fara ca oamenilor sa li se dea sansa sa se adapteze si sa evolueze odata cu locul lor de munca.

Sursa foto: Lukas Kloeppel from Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri