Ministerul Mediului nu intentioneaza sa faca derogari in privinta taxei care se aplica pentru reciclarea deseurilor electrice si electronice, pentru ca responsabilitatea amenajarii unor spatii de colectare selectiva revine exclusiv producatorilor si autoritatilor locale.

"Este o directiva europeana in acest sens si noi nu ne-am propus sa acordam derogari, pentru ca producatorii si autoritatile locale ar fi trebuit sa isi duca pana acum la indeplinire obligatiile", a declarat, potrivit NewsIn, ministrul mediului, Sulfina Barbu. Aceasta a precizat ca, desi Ministerul Mediului si Administratia Fondului pentru Mediu au acordat sprijin financiar pentru amenajarea acestor spatii, numai patru primarii au depus proiecte in acest scop.

La inceputul lunii martie, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Mihai Toti, declarase ca doar patru primarii au depus proiecte pentru realizarea unor puncte de colectare a deseurilor electrice si electronice (DEE), desi, pana la finele anului 2008, rata medie de colectare selectiva a acestora este de patru kilograme pe persoana.

Acesta a explicat ca decizia AFM de a initia o sesiune speciala de finantare pentru acest gen de proiecte a avut la baza doua considerente. "Pe de o parte, Romania are, potrivit Directivei europene, indatoriri clare in acest domeniu, iar, pe de alta parte, primariile au obligatia sa infiinteze astfel de puncte de colectare", a explicat Toti. De asemenea, presedintele AFM a mai aratat ca, desi autoritatile locale si-au indeplinit obligatia de a delimita terenurile pentru aceste puncte de colectare, "de cele mai multe ori, nu au dotari si de aceea AFM a venit in sprijinul lor".

Totodata, Mihai Toti a mai explicat ca obiectivele stabilite prin normele europene de colectare a patru kilograme de deseuri electrice si electronice pe cap de locuitor "dau batai de cap multor state europene". De asemenea, acesta a subliniat importanta pe care o au masurile de informare si de constientizare a cetatenilor pentru indeplinirea acestor obligatii.

Potrivit Hotararii de Guvern 448/2005 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, rata medie anuala de colectare selectiva a deseurilor electrice si electronice este de patru kg/cap de locuitor. De asemenea, actul normativ prevede indeplinirea unor obiective intermediare. Astfel, pana la sfarsitul anului 2006, rata medie de colectare a deseurilor trebuia sa fie de doua kg/cap de locuitor, iar la sfarsitul acestui an va trebui sa fie de trei kg/cap de locuitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri