România a avut o creștere economică de 2,8% în primul trimestru al anului 2021, clasându-se a cincea între țările Uniunii Europene, după Irlanda, cu 7,8%, Croația – 5,8%, Estonia, 4,8%, Grecia – 4,4%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Țara noastră a fost urmată de Bulgaria, care a avut și ea o creștere importantă, de 2,5%, iar Ungaria s-a plasat pe locul al șaptelea, pe care l-a împărțit cu Cipru, ambele cu un avans de 2%. La celălalt capăt s-au aflat Portugalia, cu o scădere de 3,3% a economiei, Slovacia (2%), Germania, cu un minus de 1,8%, și Letonia, a cărei economii a scăzut cu 1,7 procente.

De asemenea, Produsul Intern Brut (PIB) ajustat sezonier al Zonei Euro a scăzut cu 0,3%, și cu 0,1% pe întregul Uniunii Europene în comparație cu trimestrul anterior. Aceste reduceri resimțite de economiile europene vin după alte scăderi – cele dintr-al patrulea trimestru al anului precedent, de 0,6% în Zona Euro și 0,4% în UE, care fuseseră în schimb precedate de creșteri puternice în trimestrul al treilea al anului 2020 (12,6% în Zona Euro și 11,7% în UE).

Uniunea Europeană a suferit cele mai mari scăderi economice din ultimii 15 ani în al doilea trimestru al anului 2020, după restricționările severe impuse prin lockdown de către autoritățile țărilor respective.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri