Comisia de Industrie, Cercetare si Energie (ITRE) din Parlamentul European a votat propunerea de regulament pentru reducerea tarifelor de roaming si a respins amendamentele 6 si 21 depuse de europarlamentarul grec Katarina Batzeli si aprobate anterior impreuna cu avizul comisiei ECON, amendamente prin care se propunea exceptarea Romaniei si Bulgariei de la plafonarea tarifelor de roaming. Regulamentul privind roamingul a fost aprobat de Comisia de Industrie, Cercetare si Energie (ITRE) cu 45 de voturi pentru, trei impotriva si o abtinere.

"In conditiile in care la sfarsitul anului trecut, in Romania, rata de penetrare a telefoniei mobile era de peste 80%, amendamentele deputatului grec ar fi discriminat cetatenii romani si ar fi creat bariere de intrare pentru turistii care viziteaza Romania", a declarat Adriana Ticau, deputat socialist in Parlamentul European, membru supleant al ITRE.

Comisia ITRE a Parlamentului European a aprobat ca pretul total cu amanuntul , fara TVA, pe care un furnizor din tara de origine il poate percepe clientului serviciului de roaming pentru initierea unui apel in roamingul astfel reglementat sa nu depaseasca 175% (40 eurocenti) din tariful en gros maxim pentru apelul respectiv. Pentru primirea de catre clientul respectiv a unor apeluri telefonice vocale in roaming intr-o retea vizitata, tariful total cu amanuntul, fara TVA, perceput de furnizorul din tara de origine nu va putea depasi 66% (15 eurocenti) din tariful en gros maxim pentru apelul respectiv.

Amendamentul propus de Katerina Batzeli nu afecta utilizatorii romani de telefonie care viziteaza alte state, ci strainii care vin in Romania, iar acest lucru trebuie bine inteles de catre toata lumea, a declarat pentru NewsIn, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu. El sustine ca amendamentul prin care Batzeli a cerut o derogare de doi ani pentru Romania si Bulgaria de la reducerea tarifelor de roaming era bazat pe consideratii false.

"Faptul ca piata de telecomunicatii din Romania nu este destul de dezvoltata nu are nicio justificare si nu se bazeaza pe fapte reale", a declarat Georgescu. "Oricum, planul de limitare a tarifelor de roaming pentru tarile din Uniunea Europeana urmeaza sa mai fie supus dezbaterii de plenul Parlamentului European, iar ce va face Parlamentul e foarte greu de apreciat", a mai spus Georgescu. Din punct de vedere politic, Comisia are dreptate, era o discrepanta mult prea mare intre tari in privinta tarifelor percepute, a conchis Georgescu.

Legislativul comunitar analizeaza varianta scaderii cu pana la 70% a tarifelor de roaming, ca urmare a preturilor exagerate impuse de furnizori. Katerina Batzeli a depus un amendament prin care cerea o derogare de doi ani pentru Romania si Bulgaria pe motiv ca pietele de telefonie din aceste doua tari sunt imature si au nevoie de investitii in scopul dezvoltarii retelelor. Pentru utilizatorii de roaming acest lucru inseamna scaderea costurilor la facturi fata de nivelul prezent, din momentul publicarii in Monitroul Oficial al Uniunii Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri