În ultimele săptămâni, prețul petrolului a scăzut brusc, reducându-se de la peste 120 de dolari pe baril la un nivel sub 92 de dolari per baril în cazul cotației Brent. Dinamica actuală este sustenabilă sau e o evoluție de moment ce urmează fluxurile de știri? Și ce se va întâmpla cu prețurile carburanților în România? Răspunsurile, într-o analiză realizată de Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România.

Prețurile cotațiilor WTI și Brent s-au depreciat la începutul săptămânii, după ce traderii au digerat datele economice pesimiste din SUA și China. În plus, sentimentul negativ a fost alimentat de scăderea neașteptată și puternică a indicelui manufacturier Empire State din SUA, care a atins cel mai scăzut nivel din mai 2020.

Prețurile petrolului au resimțit o presiune suplimentară după apariția știrilor conform cărora Iranul a răspuns la proiectul final al UE pentru a restabili acordul nuclear din 2015. Statele Unite și Iran sunt cu un pas mai aproape de atingerea unui acord, care ar putea duce la revenirea petrolului iranian pe piața globală în câteva luni.

Volatilitate extrem de ridicată pe piața petrolului

Traderii și administratorii de fonduri au părăsit piața petrolului în ultimele luni, scăzând activitatea la minimul ultimilor șapte ani, pe fondul celei mai mari crize energetice globale din ultimele decenii, deoarece investitorii nu mai sunt dispuși să „suporte” volatilitatea persistent ridicată.

Volatilitatea a afectat companiile care au nevoie de stabilitatea pieței energetice pentru operațiunile lor, precum companiile de petrol și gaze, dar și industria de producție și industria alimentară și a băuturilor. În perioada cuprinsă între invazia Ucrainei, din 24 februarie, și 15 august, intervalul zilnic dintre maximele și minimele unei sesiuni pentru cotația Brent a fost în medie de 5,64 dolari. Pentru aceeași perioadă a anului trecut, media a fost de 1,99 dolari. Multe tipuri diferite de investitori, inclusiv bănci, fonduri și producători, au părăsit piața pe fondul instabilității.

De ce nu se ieftinesc carburanții în România

Piața este alimentată în primul rând de speculatori, adepți ai tendințelor și fonduri axate pe aspectele macroeconomice care caută să se protejeze în fața încetinirii economice care se prefațează. JP Morgan a afirmat că din cauza participării în scădere pe piață, prețurile petrolului oscilează cu aproximativ 25 de dolari pe baril pentru fiecare variație de 1 milion de barili pe zi (bpd) a ofertei sau cererii. Această accentuare a volatilității creează teamă în rândul investitorilor.

În România, prețul benzinei la pompă s-a redus cu aproape 5% (4,87%) în perioada cuprinsă între 25 iulie și 8 august, sugerând că tendința de scădere a prețului barilului de petrol se resimte și asupra consumatorului final, dar există un decalaj de timp, conform analizei XTB România.

OPEC nu își atinge țintele de producție

Potrivit celui mai recent raport lunar al pieței petrolului al OPEC, cererea de petrol va înregistra anul acesta o creștere cu 3,1 milioane de barili pe zi (bpd), deși prognoza pentru a doua jumătate a anului a fost revizuită în jos, din cauza „așteptărilor privind o reapariție a restricțiilor pandemice și a incertitudinilor geopolitice continue”.

Cea mai mare parte din statele OPEC nu reușesc nici în prezent să respecte obiectivele de producție. Organizația a stabilit că va majora producția cu peste 600.000 bpd în iulie și august, față de aproximativ 420.000 bpd anunțați inițial. Cu toate acestea, nu au reușit să atingă această țintă în iulie și este probabil să dezamăgească din nou în această lună.

Recesiunea ar putea afecta cererea de petrol

Între timp, Agenția Internațională a Energiei (AIE) pare să fi realizat că efectul sancțiunilor occidentale asupra producției și exporturilor de petrol din Rusia a fost mult mai puțin sever decât se temea. Și acest lucru pregătește scena pentru o piață a petrolului care este mai bine aprovizionată decât s-ar fi așteptat mulți în urmă cu doar câteva luni.

Cu toate acestea, distrugerea cererii din cauza prețurilor ridicate este compensată de o creștere a tranziției dinspre consumul de gaz la petrol, în special în Europa, pe măsură ce utilitățile și guvernele se confruntă cu prețurile record la gazele naturale.

Citește și: Elon Musk, despre recesiune: CEO-ul Tesla a fost întrebat de investitori ce crede că se va întâmpla cu economia

Există semne de încetinire a creșterii economice, care ar putea afecta cererea de petrol. Dar participanții și analiștii de pe piața petrolului întâmpină dificultăți în a estima cât de mult ar putea fi afectată cererea, într-o recesiune care nu se va asemăna cu criza din 2008/2009.

În timp ce unii analiști spun că petrolul se îndreaptă și mai jos în contextul recesiunii tot mai probabile, alții susțin că această recesiune ar putea fi diferită și să nu conducă la o scădere reală a cererii de petrol în termeni anuali. Volatilitatea ridicată a pieței creează multă confuzie și pentru companiile ce realizează prognoze, intervalul de variație fiind unul extrem de amplu și ajungând la aproape 40 de dolari.

Cât de mult ar mai putea scădea prețurile globale ale petrolului

Prețurile globale ale petrolului sunt așteptate să scadă la aproape 70 de dolari pe baril până la sfârșitul anului 2024, a declarat Moody's Analytics într-un raport recent privind regiunea Asia Pacific.

Pe de altă parte, Goldman Sachs și-a revizuit în scădere prognoza privind prețul Brent pentru acest trimestru la 110 dolari pe baril, în scădere față de o previziune anterioară de 140 dolari pe baril, dar consideră în continuare că argumentele pentru prețuri mai mari ale petrolului rămân puternice.

Pentru Barclays, rezerva solidă de petrol din Rusia și un surplus de ofertă așteptat pe piață au determinat banca să reducă estimările privind prețul petrolului Brent la 103 dolari per baril pentru anul acesta și anul viitor. Banca a ajustat în scădere prognozele de la 111 dolari pe baril.

Rolul decisiv al lui Putin

Efectul deplin al interdicției UE asupra importurilor de petrol rusesc pe mare, care se așteaptă să intre în vigoare la sfârșitul anului, este, de asemenea, dificil de estimat.

În următoarele luni, va deveni mai clar cum ar putea fi afectată aprovizionarea de petrol rusesc către piețe și dacă Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va înceta să mai vândă petrol acelor țări care se alătură inițiativei de plafonare a prețului petrolului rusesc.

Citește și: Ce impact va avea embargoul UE asupra petrolului rusesc. Victoria Ungariei lui Orban

Mișcarea pe termen scurt a prețului petrolului va fi condusă de imaginea economică, inflație și creșterea ratei dobânzii, dar unii factori optimişti ar putea înclina sentimentul înapoi la creșterea prețurilor. Printre acestea se numără o capacitate de rezervă globală foarte scăzută, incapacitatea OPEC+ de a majora producția la niveluri mai ridicate decât în prezent și elementul necunoscut reprezentat de situația cu Rusia.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri