O majorare a pensiilor cu rata inflaţiei ar însemna un plus de 5,1 - 5,2%, pentru că trebuie să ne raportăm la inflaţia din 2021, conform prevederilor legale, şi ar fi prea puţin, de aceea propunerea noastră este de o creştere cu minimum 10%, de la 1 ianuarie, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marius Budăi, citat de Agerpres.

El a subliniat că autorităţile luptă pentru creşterea puterii de cumpărare, fiind o diferenţă "foarte, foarte mare" între a apăra o putere de cumpărare şi a o majora.

„Pregătim proiectul de buget. Până la proiectul de buget vreau să vă informez că la prima rectificare am solicitat o sumă consistentă de bani, am şi primit-o, pentru a acoperi tot ce înseamnă plăţile din domeniul social, dar mai ales, şi revin, s-ar putea să vă pară că insist prea mult, dar apărarea locurilor de muncă este o măsură extrem de importantă.

Am primit o sumă de bani şi de la buget, pe lângă ce am realizat în noi prin atragerea celor 57.000.000 de euro, astfel încât plata convenţiilor de acum, care se află în execuţie, plus încheierea de alte convenţii, să continue fără niciun fel de sincopă. Vă înţeleg curiozitatea, înţeleg curiozitatea tuturor cetăţenilor. În momentul când vom prezenta bugetul, vom prezenta şi procentul de creştere a pensiilor. Cert este că vor creşte cu cel puţin 10% şi că vor creşte de la 1 ianuarie”, a spus ministrul pentru Agerpres.

Ciucă: Pensiile vor crește cu 15% sau cu altă cifră care să acopere inflaţia

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a afirmat în urmă cu o săptămână că pensiile ar urma să fie majorate cu 15% sau cu altă cifră care să acopere inflaţia, începând cu anul 2023, notează Agerpres.

"Domnul preşedinte (Klaus Iohannis - n.r.) a legat acest procent de inflaţie şi afirm că este nevoie ca în continuare să ţinem cont de rata de inflaţie şi consider că pensionarii nu merită să suporte povara inflaţiei, motiv pentru care procentul poate să fie de 15% sau poate să fie altă cifră. Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliţie cu cifrele de buget pe masă. Avem nevoie de prognoza bugetului pentru anul 2023, trebuie să vedem care este valoarea nominală a PIB-ului în anul viitor şi în felul acesta să putem să ne asigurăm că venim cu decizii care să fie într-adevăr susţinute de buget şi să poată să asigure compensarea creşterii preţurilor la alimente, la bunuri, la servicii", a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că este nevoie de un set de măsuri atât în ceea ce priveşte pensiile, cât şi salariile.

Kelemen Hunor: Pensiile trebuie să crească cu rata inflației

Miercuri, vicepremierul Kelemen Hunor afirmase că pensiile trebuie crescute cu rata inflaţiei, adică 15-16%, spunând că pensionarii merită acest efort.

"În momentul în care proiectul de buget va fi discutat în coaliţie, atunci vom discuta şi procentul. Până la această oră nu am discutat în coaliţie despre proiectul de buget, cu toate că în noiembrie trebuie să-l trimitem în Parlament, că ăsta a fost angajamentul nostru. Se poate face, că Ministerul de Finanţe cu ministerele de linie au început şi lucrează pe buget, deci nu este adevărat că nu se lucrează, dar în coaliţie trebuie să stabilim câteva chestiuni importante, de la deficit, până la liniile care vor fi finanţate - proiectele de investiţii anuale, multianuale. Dacă nu dai bani la investiţii publice, şi aici vorbim de proiecte mari, atunci şi economia va suferi, şi nici nu poţi să opreşti proiectele începute. (...) Punctul nostru de vedere este că pensiile trebuie crescute cu rata inflaţiei - 15-16% - asta vom vedea în momentul respectiv cât va fi la sfârşitul anului, în momentul în care discutăm în Parlament proiectul de buget, dar asta este limita la care eu m-aş duce acum, şi pensionarii merită acest efort şi noi trebuie să facem acest efort. (...) Dar nu am luat o decizie", a precizat Kelemen Hunor, la TVR Info, preluat de Agerpres.

Liderul UDMR a punctat faptul că în PNRR România şi-a asumat 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri