Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul legii pensiilor, elaborat de Guvern, cu 199 de voturi "pentru", 39 de voturi "împotrivă" şi 17 abţineri, transmite Agerpres.

Proiectul legii pensiilor a primit raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor.

Dezbaterile au fost intense în Parlament pe acest proiect, atât puterea cât și opoziția aducându-și acuzații.

Deputatul neafiliat Violeta Alexandru, spre exemplu, a declarat, în plenul Camerei, la dezbaterea legii pensiilor, că proiectul a ajuns să genereze "haos şi teamă", deşi ar fi trebuit să fie cel mai clar dintre subiectele dezbătute de coaliţia de guvernare.

Pe de altă parte, deputatul PSD Marius Budăi a declarat, tot în plen, că principiile de la care a plecat proiectul de lege privind pensiile sunt echitate, solidaritate şi respectarea muncii.

"Dezbatem un proiect extrem de important. (...) Stimaţi colegi din alianţa USR - AUR, aţi ales, şi nu numai astăzi, ci şi în săptămânile premergătoare, să faceţi ceea ce ştiţi dumneavoastră mai bine: să faceţi zgomot într-un context în care avem o lege care, în momentul de faţă, elimină inechităţile şi este bazată pe contributivitate", a spus și deputatul liberal Tudor Polak.

Din partea UDMR, deputatul Eva Csep a declarat că acest proiect trebuie să fie modificat pentru a face "o lege care funcţionează în viitor mult mai bine şi chiar ajută la problemele pensionarilor", menţionând că nu au fost acceptate amendamentele UDMR în acest sens.

Pe de altă parte, deputatul AUR Antonio Andruşceac a criticat proiectul legii pensiilor, susţinând că acesta "adânceşte" inechităţile existente şi nu prevede resursa bugetară.

Nu în ultimul rând, deputatul USR Cristian Seidler a declarat că proiectul legii pensiilor este "o minciună cap - coadă", susţinând că acesta va crea "haos bugetar".

"Această nouă lege este o minciună cap - coadă pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii pe care îi vedeţi strict ca o masă de manevră în scop electoral", a spus Seidler, menţionând că a primit mesaje de la o mulţime de pensionari nemulţumiţi.

Conform proiectului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Conform datelor Băncii Mondiale, impactul bugetar pentru plata pensiilor se va ridica în 2024 la aproape 146,2 miliarde lei, cu 30,2 miliarde lei mai mult comparativ cu 2023.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri