Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că instituţiile statului trebuie să-şi revizuiască strategia de colectare, în sensul unei dinamizări a activităţii, transmite Agerpres.

Precizările au fost făcute în contextul în care Câciu a anunţat şi faptul că Ministerul Finanţelor va realiza în perioada următoare o analiză în vederea ajustării cu 20 de miliarde de lei a cheltuielilor pe bugetul general consolidat al statului.

"Românii ne ceartă în fiecare zi, şi au dreptate, unde se duc banii. Ei, eu zic că măcar să facem această ajustare, nu este una majoră. Încă o dată, vreo 3%, dacă nu mă înşel, din total buget, în momentul acesta. Dar asta nu înseamnă - pentru că trebuie să transmit şi acest mesaj - că instituţiile statului nu trebuie să-şi revizuiască comportamentul de colectare. Deci, avem un aparat imens de oameni care trebuie să găsească soluţii să colecteze veniturile statului de la cei care nu respectă legea, în primul rând. Dacă avem un 'gap' de venituri la trimestrul unu, cum am avut şi anul trecut - să ştiţi că şi anul trecut nu eram extraordinari -, dar şi-au revizuit conduita şi au venit cu rezultate excepţionale pe semestrul doi. Eu aştept, încă o dată, şi acest lucru", a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Ministrul a pledat pentru o activitate mai "dinamică" din partea acestor instituţii, inclusiv prin mai multe "ieşiri din birou".

"Există principiul declarării şi plăţii, dar există şi principiul inspecţiei fiscale şi al controlului documentar. Eu zic că ne va aduce un randament mai mare pe colectare. Vă dau un exemplu: când s-a ieşit cu o companie, s-a ieşit din birou şi am văzut o diferenţă faţă de declarat de 100 şi ceva de milioane de euro. Era doar o companie. (...) Avem cel puţin trei instituţii care trebuie să-şi dinamizeze activitatea: ANAF, Vamă şi Oficiul de Combatere a Spălării Banilor", a spus el.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că au început să scadă dobânzile la care se împrumută România, după ce ţara noastră şi-a îndeplinit în 2022 obiectivele privind deficitul bugetar şi a reuşit "o absorbţie majoră" de fonduri europene.

"Dobânzile cu care se împrumută România au început să scadă. De ce au început să scadă? Pentru că România a demonstrat - şi anul trecut era pesimism dacă se reuşeşte să se atingă deficitul bugetar - că şi-a îndeplinit nişte obiective privind deficitul bugetar. Pentru că a început să absoarbă altfel, să aibă o altfel de absorbţie de fonduri europene - anul trecut a fost un an cu absorbţie majoră de fonduri europene - şi pentru că a intrat într-o cale de normalitate", a mai precizat el.

Sursa foto: Guvernul României

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri