Guvernul a aprobat proiectul de ordonanţă de urgenţă privind gestionarea şi controlul cheltuirii banilor publici, așa-numita ”ordonanță a austerității”.

Proiectul de ordonanţă prevede o reducere cu 10% a cheltuielilor cu bunurii şi servicii în instituţii publice, interdicţia ca instituțiile să achiziţioneze autoturisme, mobilier şi birotică, oprirea angajărilor la stat (cu excepții), dar și reducerea cu 50% a numărului de posturi din Cabinete şi Cancelarii. Proiectul a fost aprobat de Guvern în şedinţa din 12 mai și ar trebui să ducă la o reducere cu 5,33 miliarde de lei a cheltuielilor de la buget. Nu e clar cât de mare e gaura în buget - inițial se vorbea de 20 de miliarde de lei, dar ministrul Finanțelor susține că termenul e impropriu, fiind vorba doar de o ajustare pe cheltuieli de 20 de miliarde

Se opresc angajările la stat, se dau afară consilieri

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, că prin această ordonanţă Guvernul nu face altceva decât să menţină un control asupra cheltuielilor. "Aici discutăm de măsuri care vizează bunurile şi serviciile, asigurând, totodată, derularea investiţiilor, fără a afecta bugetul alocat în acest sens. Fondurile alocate pentru bunuri şi servicii vor fi reduse cu 10%, aici discutăm despre cheltuielile pentru autoturisme, pentru mobilier, pentru aparatură birotică", a precizat Ciucă.

El a menţionat că în cuprinsul proiectului de act normativ se regăsesc şi măsuri care vizează diminuarea cu 50% a posturilor de consilieri în rândul aparatului demnitarilor publici şi, de asemenea, limitarea la două mandate pentru o persoană în consiliile de administraţie.

Totodată, premierul a arătat că vor fi suspendate, pentru acest an, angajările în instituţiile şi autorităţile publice prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă.

"Excepţie fac domeniile sănătate şi educaţie, pe care le considerăm pilon de bază pentru dezvoltarea societăţii noastre şi, de asemenea, vom asigura atenţia cuvenită la nivelul Guvernului pentru ca activitatea în aceste două sectoare să se desfăşoare cât se poate de normal", a mai anunţat Ciucă.

Furnizorii de energie, afectați de ordonanța austerității

Proiectul a fost deja criticat pentru că ar pune în pericol funcționarea întregului sistem energetic prin prevederea potrivit căreia Ministerele Muncii și Energiei să utilizeze resurse bugetare inexistente pentru plata datoriilor angajate, tot de Guvern, prin schemele de plafonare. Este vorba de sumele decontate furnizorilor, după ce Guvernul s-a angajat să returneze diferența dintre prețul de piață al energiei și prețul plafonat, achitat de consumatori.

Potrivit ACUE (Asociația Companiilor de Utilități din Energie), în acest moment decontările confirmate și în așteptare la plată sunt abia la luna decembrie 2022. Doar pentru plățile datorate pentru consumatorii industriali, suma neachitată este de peste 1,3 miliarde de lei.

Ministrul de Finanțe a anunțat că prin noua ordonanţă s-a introdus un nou instrument de flexibilizare a achitării facturilor restante către furnizorii de energie electrică în baza schemei de compensare. Mai concret, potrivit lui Adrian Câciu, până când se pot echilibra sumele din Fondul de tranziţie care se alimentează din veniturile excepţionale realizate de producătorii din sectorul energetic, Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii pot să achite facturile restante la furnizori pe baza deconturilor venite de la ANRE, din bugetele proprii, din alte titluri de cheltuieli.

Și sindicatele din sănătate au anunțat proteste din cauza preconizatelor măsuri de austeritate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri