România ocupă locul doi în lume în ceea ce priveşte numărul de comenzi de pizza şi primul loc în Europa de Sud-Est, cele mai multe fiind livrate în Capitală, unde se comandă în continuare mai multă pizza decât în Roma sau Barcelona, potrivit unei aplicaţii de livrare, scrie Agerpres.

Consumul de pizza în România se menţine la un nivel ridicat iar cel mai cunoscut preparat din bucătăria italiană s-a vândut anul trecut de mai bine de 5 milioane de ori, conform analizei Glovo, publicate cu ocazia Zilei Internaţionale a Pizzei.

Topul oraşelor cu cei mai mulţi iubitori de pizza este completat de Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Oradea şi Braşov, în timp ce titlul pentru cel mai mare fan al cunoscutului preparat îi revine unui utilizator din Iaşi, care, pe parcursul anului 2023, a comandat 569 de pizze, depăşind recordul din anul precedent. De asemenea, cea mai scumpă comandă, în valoare de 3.958 lei, a fost plasată anul trecut de către un utilizator din Constanţa.

În ceea ce priveşte gusturile, românii rămân fideli sortimentelor tradiţionale, cele mai comandate tipuri de pizza fiind Diavola, Quattro Stagioni, Quatro Formaggi, Margherita şi Capriciosa.

Vinerea şi sâmbăta sunt zilele preferate pentru comenzile de pizza, 32% din totalul comenzilor fiind plasate doar în aceste zile. Mai mult, momentul de consum preferat este cina, în intervalul orar 19:00 şi 21:00 fiind plasate mai mult de o treime din totalul comenzilor. "Minutul de aur" s-a înregistrat în data 20 decembrie 2023 la 11:57, când s-a comandat, în medie, o pizza la fiecare 3 secunde şi jumătate.

Iarna rămâne anotimpul în care se comandă cele mai multe pizza în România. La nivel anual, rata de consum a fost constantă, iar data de 8 martie rămâne ziua în care au fost livrate cele mai multe pizze: peste 24.000.

O pizza cumpărată în magazinele din Uniunea Europeană a costat mai mult cu 5,9% în luna decembrie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022, conform datelor publicate de Eurostat cu ocazia Zilei Internaţionale a Pizzei, date care arată o încetinire semnificativă a preţurilor la pizza în UE după avansul de 15,9% înregistrat în perioada decembrie 2021-decembrie 2022.

În rândul statelor membre, cele mai mare creşteri anuale de preţuri la pizza s-au înregistrat în Ungaria (13,4%), Luxemburg (11,3%) şi Letonia (10,6%). La polul opus se situează Ţările de Jos, unde preţurile la pizza au scăzut cu 0,9%, în timp ce creşteri modeste de preţuri au fost înregistrate în Danemarca (0,6%) şi Belgia (1%).

În cazul României, preţurile la pizza erau mai mari cu 6,5% în luna decembrie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022, după un avans de 15,9% înregistrat în perioada cuprinsă între luna decembrie 2021 şi luna decembrie 2022.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri