Romanii nu mai au motive sa mearga la cumparaturi in Ungaria

Romania se situeaza pe pozitia a saptea in topul celor mai ieftine piete de alimente si bauturi non-alcoolice din UE, ocupand acelasi loc cu Ungaria, potrivit datelor biroului european de statistica, Eurostat.

Preturile alimentelor si ale bauturilor non-alcoolice consumate in Romania reprezinta 71% din media existenta la nivelul celor 27 de state ale blocului comunitar, nivel egal celui din Ungaria, dar superior preturilor din Bulgaria, Polonia sau Cehia.

Dintre statele membre UE, Bulgaria inregistreaza cel mai redus nivel al preturilor, comparativ cu media europeana, de 56%, urmata de Lituania - 64%, Slovacia si Polonia - 67%, Letonia si Cehia - 70%.

Danemarca este tara cu cele mai ridicate preturi la produse alimentare, de trei ori mai mari decat in Bulgaria.

Biroul a comparat preturile unui cos de 500 de produse alimentare, bauturi si tutun, in cele 27 de state membre UE, in trei tari candidate (Croatia, Macedonia si Turcia), trei state EFTA (Islanda, Norvegia si Elvetia), alaturi de patru tari din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru si Serbia).

Danemarca este in fruntea clasamentului, cu un indice de preturi de 142% (100 fiind media preturilor din cele 27 de tari membre), adica un cos zilnic de 2,5 ori mai scump decat in Bulgaria (56%), cea mai ieftina tara a Uniunii.

Pe locurile urmatoare se situeaza cosul zilnic al irlandezilor (125%), finlandezilor (120%) si suedezilor (119%). La limita inferioara, acolo unde preturile sunt mici, se afla Bulgaria, cea mai ieftina tara europeana, Lituania (64%), Polonia si Slovacia (67%).

Cifrele indica - fara a provoca surprize - ca preturile celor 500 de produse analizate sunt mai mari in vechile state membre decat in cele 12 noi. Dintre noile state membre, doar Ciprul este deasupra mediei europene (107%).

Painea si cerealele sunt de 3,5 ori mai scumpe in Danemarca decat in Bulgaria, iar carnea de trei ori. Laptele, branza si ouale sunt foarte scumpe in Cipru si Grecia.

La bauturle alcoolice Danemarca cedeaza primul loc Irlandei (189%), urmata de Finlanda (170%) si Marea Britanie (152%). Astfel, alcoolul este de 2,5 ori mai scump in Irlanda decat in Bulgaria (69%).

Preturile la tigari sunt foarte diferite intre tarile membre: Marea Britanie este cea mai scumpa tara din acest punct de vedere (205%), devansand Irlanda (186%) si Franta (133%). Romania este una dintre tarile in care preturile la tigari sunt printre cele mai mici (32%), dar este devansata de Letonia (28%) si Lituania (30%)


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Online Business Agency atacă piețele din Bulgaria, Ungaria și Polonia
Setari Cookie-uri