In dosarele trimise in judecata anul acesta de procurorii DNA prejudiciile rezultate din fraudarea fondurilor europene au fost estimate la 800.000 de euro, jumatate din aceasta suma fiind deturnata intr-un singur dosar ai caror faptuitori au fost trimisi in judecata in luna mai, potrivit NewsIn.
12 iulie - DNA a trimis in judecata dosarul in care Mihai Puwak, sotul fostului ministru PSD al Integrarii Europene, Hildegard Puwak, pentru deturnare de fonduri europene.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Iosif Mihai Puwak, asociat si administrator al societatii Geroconstruct SRL, sub acuzatia de deturnare de fonduri si schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata. Potrivit acuzarii, firma Geroconstruct SRL, reprezentata de Iosif Mihai Puwak, a transmis in 10 ianuarie 2001 Centrului National "Leonardo Da Vinci" o cerere, impreuna cu proiectul intitulat "Pregatirea tinerilor muncitori in domeniul constructiilor de locuinte privind dezvoltarea de noi tehnologii pentru executia instalatiilor sanitare si de incalzire", solicitand alocarea sumei de 39.000 euro, finantare nerambursabila in cadrul Programului de actiune comunitara in domeniul formarii profesionale.

Din probele administrate in cauza s-a stabilit ca proiectul nu si-a atins scopul pentru care a fost finantat, iar parteneriatul stabilit nu a reusit sa realizeze obiectivele prevazute in proiect, respectiv plasarea stagiarilor in cadrul unor institutii private sau de stat in domeniul constructiilor care sa acorde bursierilor certificate legale pentru calificarea superioara in domeniul instalatiilor sanitare si termice conform standardelor germane.

In concret, in perioada 3 iunie - 28 iulie 2002 s-au deplasat in Germania 15 persoane (din care au revenit in tara trei inainte de expirarea perioadei, desi s-au facut decontari de cheltuieli pentru toate cele 15 persoane). Potrivit procurorilor, stagiarii nu aveau calitatea de angajati cu forme legale ai Geroconstruct SRL, asa cum impuneau normele in vigoare, nu au participat la cursuri de pregatire in colaborare cu specialisti germani si nici la cursuri lingvistice, ci au desfasurat activitati de turism si agrement.

22 mai - DNA a trimis in judecata doi presedinti de ONG-uri si alte persoane pentru deturnare de fonduri europene avand un prejudiciu estimat de 400.000 de euro

Procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Claudiu Oteleanu, presedinte al Asociatiei pentru Dezvoltare, Democratie si Integrare Europeana si pe Anca Pepelea, presedintele Ligii pentru Apararea Drepturilor celor Tineri, pentru deturnarea a 400.000 de euro din fonduri europene. Oteleanu si Pepelea au fost trimisi in judecata pentru folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene si pentru schimbarea fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor obtinute.Alaturi de cei doi a mai fost trimis in judecata pentru aceleasi infractiuni Ioan Lungeanu, presedintele Societatii BrAnt SF Promotion. Din probele administrate de procurori a rezultat ca, in perioada 2003-2005, Claudiu Oteleanu, impreuna cu Anca Pepelea si Ioan Lungeanu (reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale din judetul Brasov), au schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumelor de 388.091 euro si 86.387 RON acordate, prin intermediul Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor, din bugetul general al Comunitatilor Europene, unui numar de sase organizatii neguvernamentale si au obtinut pe nedrept, prin folosirea de documente false, fonduri europene de 116.810 euro si 5.463 RON.

5 aprilie - DNA Iasi a trimis in judecata dosarul primarului unei localitati pentru deturnare de fonduri europene (PHARE) intr-un dosar cu finantare pentru etnia rroma. Prejudiciu a fost estimat la 41.000 euro.

Procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pe edilul sef al comunei Popesti, judetul Iasi, Nicolae Mocanu, sub acuzatia de abuz in serviciu si fraudarea unei sume de aproximativ 41.000, fonduri PHARE date pentru un program destinat imbunatatirii conditiilor de viata ale romilor. Primarul Nicolae Mocanu este acuzat ca a luat fonduri PHARE pentru un proiect de imbunatatirea conditilor de viata ale romilor din comuna, desi nu existau romi la Popesti, judetul Iasi. Procurorii au descoperit insa ca documentele depuse la dosarul proiectului cuprindeau date nereale, inexacte sau incomplete. Astfel, in cursul urmaririi penale s-a constatat ca argumentele care stateau la baza proiectului nu aveau corespondent in realitate, in ceea ce priveste populatia de 1.200 romi care ar fi locuit pe raza comunei.

17 aprilie - DNA Bucuresti a trimis in judecata dosarul presedintelui unei asociatii nationale in domeniul turismului presedinte asociatie pentru deturnare de fonduri, dintr-un program de finantare a turismului rural. Prejudiciul a fost estimat la 9640 euro.

Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a Mariei Stoian, preseditele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), pentru deturnare de fonduri din bugetul Comunitatilor Europene. Maria Stoian, presedinte al ANTREC, conferentiar universitar doctor la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunilor de deturnare de fonduri si tentativa la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene. Din probele administrate a rezultat ca, in cursul lunii martie 2003, in calitate de presedinte a ANTREC, Maria Stoian ar fi deturnat suma de 9.640 euro, destinata realizarii unui contract intitulat "Formarea formatorilor in vederea organizarii turismului rural romanesc in spiritul standardelor europene", finantat de programul comunitar "Leonardo da Vinci II". Potrivit DNA, probatoriul a aratat ca, din avansul acordat pentru realizarea proiectului, in suma de 12.650 euro, Maria Stoian a utilizat pentru indeplinirea prevederilor contractuale doar suma de 2.920 Euro, diferenta (9.640 euro) fiind folosita in scopuri personale, pentru efectuarea de calatorii in mai multe orase europene, cum ar fi Madrid, Praga, München

27 martie - DNA Iasi a trimis in judecata directorii unei societati din Vaslui pentru un prejudiciu estimat 51.760 euro - fonduri SAPARD

Procurorii anticoruptie Iasi au trimis in judecata a doi directori ai societatii Hidrotehnica Vaslui si un diriginte de santier, pentru ca au incarcat cu circa 52.000 de euro deconturile pentru un contract realizat din fonduri SAPARD.Vasile Butnaru, director SC Hidrotehnica SA Vaslui este judecat pentru savarsirea de infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene. Silvia Hrituleac, director tehnic la S.C. Hidrotehnica S.A. Vaslui si Teofil Ciuca, diriginte de santier si reprezentant al S.C. Complex Construct SRL Vaslui vor fi judecati pentru complicitate la savarsirea infractiunii indreptate impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene. Cei trei au obtinut fonduri SAPARD prezentand situatii de lucrari si documente false, provocand astfel un prejudiciu de 172.809 lei, adica aproximativ 51.760 euro.

19 februarie - DNA Craiova a trimis in judecata un expert in programe regionale intr-un dosar de fraudare a fondurilor UE cu un prejudiciu estimat la 270.000 ron.

Procurorii anticoruptie din Craiova au dispus trimiterea in judecata a unui expert in programe regionale din cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia si a patroanei unei firme, acuzati de fraude cu fonduri PHARE. Procurorii au trimis-o in judecata, in stare de arest preventiv pe Marieta Nanciu, administrator si asociat unic al SC Harmony Still SRL Drobeta Turnu Severin, pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea si pentru schimbarea fara respectarea prevederilor legale a destinatiilor fondurilor obtinute. Prin acelasi rechizitoriu, a fost trimis in judecata si Viorel-Dumitru Predut, expert in programe regionale din cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Vest Oltenia, acuzat de complicitate la savarsirea infractiunilor mentionate mai sus, precum si de fals intelectual si participatie improprie la fals intelectual. Ministerul Integrarii Europene s-a constituit parte civila in cauza in vederea recuperarii prejudiciului in valoare de 268.014,76 RON.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri