Romania trebuie sa introduca in vami un sistem de control al calitatii produselor textile importate din China pentru a evita intrarea pe piata a unor produse care pot periclita sanatatea oamenilor, a declarat pentru NewsIn presedintele Federatiei Patronatelor din Industia Usoara (FPIU) Maria Grapini.
"Eu am ridicat aceasta problema si la Bruxelles, pentru ca ne dorim o competitie corecta. Mi s-ar parea normal ca atata timp cat intre tarile Uniunii Europene exista reguli foarte stricte in privinta controlului calitatii produselor care circula dintr-o tara in alta, sa se intample la fel si cu cele din afara UE", a spus Grapini.

Potrivit presedintelui FPIU, in Romania nu exista nici macar posibilitatea efectuarii unor analize Eurotex, care certifica faptul ca un produs nu contine substante ce ar putea dauna sanatatii populatiei. "Din pacate la noi nu exista un control al produselor. Daca vrem sa avem produse cu eticheta Eurotex trebuie sa mergem la Istambul sau Munchen pentru analize. Cred ca introducerea inca din vami a controlului calitatii este esential, deoarece dupa ce au intrat in comert, importatorii sunt foarte greu de depistat si controlat", este de parere Maria Grapini.

In opinia acesteia, aceasta idee este realizabila, desi poate dura si ar mari timpul de stationare in vama. "Probabil ca va dura mai mult, cel putin la inceput. insa, dupa o vreme, si importatorii vor fi mai atenti la ce introduc in tara, pentru ca stiu ca sunt controlati. Atata timp cat nu-i intreaba nimeni despre calitatea produselor, importatorii aduc ce vor ei", a completat Grapini.

Presedintele FPIU a mai declarat ca o mare problema o reprezinta evaziunea fiscala. "Eu am avut o discutie la Vama si am cerut ca cei care fac importuri suspecte sa fie urmariti, pentru a putea controla atat evaziunea fiscala, dar si calitatea produselor. Este o discrepanta mare intre sumele raportate in Romania, privind importul, care sunt de doua miliarde de dolari, si cele raportate de China, conform carora aceasta tara a exportat la noi de 4,5 miliarde de dolari. Eu nu spun ca toate produsele venite din China sunt de proasta calitate, dar trebuie sa existe un control", a spus Grapini.
O alta modalitate de control propusa de Maria Grapini este aceea ca analizele sa fie facute de laboratoarele marilor companii, pe cheltuiala importatorilor.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a dispus masuri de supraveghere a pietei de haine, in urma mai multor informatii conform carora in Noua Zeelanda s-au descoperit haine importante din China, avand in compozitie lana si bumbac, cu continut ridicat de formaldehida.

Formaldehida este o substanta toxica folosita in vopseaua cu care se imprima hainele. Aceasta substanta a fost inclusa de catre oamenii de stiinta in clasa substantelor posibil cancerigene. in cazul expunerii pentru putin timp la o cantitate mare de formaldehida subiectii pot suferi de iritatii ale ochilor, nasului, gatului sau pielii. Daca expunerea este pentru timp mai indelungat, subiectii pot dezvolta cancer pulmonare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri