Productia din industria prelucratoare va creste in primul trimestru din 2008, (sold conjunctural +6%), precum si stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +9%), arata o ancheta de conjunctura publicata, luni, de INS. "Pentru exportul de produse finite si competitivitatea produselor romanesti pe piata Uniunii Europene se estimeaza o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni", mai arata raportul.

Numarul de salariati va scadea usor in industria prelucratoare, soldul conjunctural fiind de -6%. Managerii estimeaza ca scaderea va fi mai accentuata in ramura articolelor de imbracaminte si in metalurgie, cu solduri conjuncturale de -22%, respectiv, -20%. Preturile produselor industriale vor inregistra o crestere (sold conjunctural +34%) de o intensitate mai mare fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +24%), mai arata INS.

Volumul productiei si stocul de contracte si comenzi in constructii, pentru primul trimestru, va avea o tendinta de stabilitate, potrivit estimarilor (61% din total opinii exprimate, respectiv 66%).

Aceeasi tendinta de echilibru pe ansamblul sectorului se preconizeaza, de asemenea, si pentru numarul de salariati, conform a 77% din estimari. Managerii estimeaza o crestere a preturilor lucrarilor de constructii in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +45%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate, dar de intensitate mai mica fata de luna trecuta, considerata perioada de varf caracteristica sfarsitului de an (sold conjunctural +27%).Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va inregistra un trend pozitiv, dar si in acest caz valoarea soldului conjunctural ne arata o crestere moderata in aceasta perioada (sold conjunctural +27%).

Citeste si:

Comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor inregistra o evolutie pozitiva, conform soldului conjunctural de +21%. Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+12% sold conjunctural). Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +41%).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +23%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Intreprinderile mari (250-499 de salariati) au inregistrat cea mai mare cifra de afaceri, la care soldul conjunctural este de +60%, urmate de intreprinderile foarte mari (500 de salariati si peste), cu un sold conjunctural de 35%. Conform estimarilor din luna ianuarie 2008, cifra de afaceri isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +32%).

In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +14%). Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +34%).