Preturile la energia electrica ar putea creste la cateva luni dupa infiintarea noii companii energetice nationale, iar odata privatizata, aceasta va deveni si mai periculoasa din acest punct de vedere, a declarat presedintele IRE, Jean Constantinescu, citat de NewsIn.

"Daca va creea monopol, aceasta companie va putea ridica pretul si in acest caz, va majora preturile la energie electrica. Poate ca la inceput, in primele luni, de ochii lumii nu va lua masuri vizibile. Insa pofta vine mancand. Are tot interesul sa forteze preturi din ce in ce mai mari. Asta ar fi principala stricaciune in piata de energie electrica", a declarat pentru NewsIn presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu.

Presedintele IRE a mai spus ca orice pozitie dominanta in piata dauneaza concurentei si are tendinta sa creasca preturile.

"Cresterile nu vor avea loc in primele luni, ci abia apoi si vor creste continuu. Comisarul european pe concurenta nu va fi de acord cu cunoasterea in Romania a unei pozitii dominante in piata de energie electrica. Odata privatizata, compania nationala va fi si mai periculoasa, pentru ca o societate privata nu mai poate fi controlata direct de stat. Societatile dominante stabilesc regula jocului", a precizat Jean Constantinescu.

Oficialul IRE a afirmat ca Guvernul Romaniei strica un proces de constructiei a pietei energiei electrice inceput acum zece ani.

Guvernul a aprobat pe 6 septembrie 2007 Strategia energetica a Romaniei, prin care se urmareste infiintarea unei companii nationale energetice care sa detina producatori din surse hidro, termo si nucleare, precum si cele trei distributii de stat.

Potrivit unui proiect al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Electrica va prelua actiunile complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Hidroelectrica, acesta din urma trecand din portofoliul MEF in cel al AVAS, in scopul constituirii companiei energetice nationale.

In termen de cel mult 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hori, Consiliul de Administratie al Hidroelectrica SA va proceda la inregistrarea acestui transfer in registrul actionarilor societatii si va intreprinde demersurile necesare pentru inregistrarea la Oficiul Registrului Comertului, precizeaza documentul.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
UE și Guvernul României acordă fonduri pentru salvarea sectoarelor economice
Setari Cookie-uri