Programul privind modernizarea sistemelor centralizate de incalzire si reabilitarea termica a cladirilor, care se incheia in 2009, a fost prelungit pana in 2015, suma totala alocata in intervalul 2008-2015 pentru aceste programe fiind de peste 2,3 miliarde de lei, a decis Executivul.

Potrivit unei hotarari adoptate de Executiv, suma totala alocata pentru reabilitarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termica in intervalul 2008 - 2015 este de 2,12 miliarde de lei, cu transe anuale de 265 de milioane de lei. Pentru reabilitarea termica a cladirilor, suma alocata in acelasi interval este de 200 de milioane de lei, cu transe anuale de 25 de milioane de lei.

Cheltuielile eligibile ale proiectelor depuse de administratiile locale pentru reabilitarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termica vor fi cofinantate in proportie de maximum 70% de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului de Interne.

Cheltuielile eligibile ale proiectelor depuse de asociatiile de proprietari din blocurile racordate la sistemul centralizat de incalzire, pentru reabilitarea termica a cladirilor, sunt cofinantate tot de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului Dezvoltarii.

Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, scopul programului de investitii "Termoficare 2006-2015 - caldura si confort" are ca obiectiv reducerea consumului de resurse pentru producerea energiei termice cu cel putin un milion de gigacalorii pe an, fata de consumul de resurse energetice din anul 2004.

Guvernul si-a propus sa puna in aplicare mai multe programe pentru reducerea consumului de energie si pentru cresterea eficientei energetice si vrea ca, pana in 2010, sa reduca cu 4,5% consumul de energie, declara, la sfarsitul lunii martie, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Pe de alta parte, costurile pentru reabilitarea termica a primului bloc din Capitala s-au ridicat la 633.000 lei, 33% din aceasta suma reprezentand contributia ascociatiei de proprietari, 33% au provenit de la bugetul local al sectorului 6 si 34% de la bugetul de stat, declara, la inceputul lunii martie, ministrul dezvoltarii Laszlo Borbely.

Lucrarile de reabilitare termica a primului, si singurului pana acum, bloc din Bucuresti au inceput in luna septembrie 2007, s-au terminat la inceputul acestui an, in luna ianuarie, iar receptia a fost facuta in 4 martie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Setari Cookie-uri