Preturile productiei industriale pe piata interna si pe cea externa au crescut, in aprilie, cu 1,1% fata de luna martie si cu 15,5% fata de aprilie 2007, mai ales ca urmare a cresterilor din industria prelucratoare si din cea extractiva, a transmis Institutul National de Statistica.

In ansamblu, preturile productiei industriale au crescut cu 1,1% comparativ cu luna martie. Pe sectoare de activitate, preturile produselor din industria extractiva au inregistrat o crestere de 1,5%, iar cele din industria prelucratoare si energie electrica si termica, gaze si apa, o crestere de 1,2%, respectiv de 0,1%.

Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi peste nivelul inregistrat per total au avut produsele din industria bunurilor de uz curent, 1,5% si industria energetica, 1,3%.

Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat per total se constata la produsele din industria bunurilor intermediare, 0,8%, industria bunurilor de capital, 0,3% si industria bunurilor de folosinta indelungata, 0,2%.

Preturile productiei industriale au inregistrat o crestere de 15,5% fata de luna aprilie a anului trecut. Cel mai dinamic sector a fost industria prelucratoare, cu cresteri de preturi de 17,7%, urmat de industria extractiva, 13,2%. Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat per total se constata la energie electrica si termica, gaze si apa, 2,9%.

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele industriei energetice, 17,8% si ale industriei bunurilor de uz curent, 16%. Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat au marcat produsele din industria bunurilor intermediare, 14,1%, industria bunurilor de capital, 10,7% si industria bunurilor de folosinta indelungata, 10,1%.

Cu o evolutie anuala de 14,5%, inregistrata in martie, tara noastra are a treia crestere a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, dupa Lituania si Bulgaria, in timp ce, la evolutia lunara, Romania ocupa locul al doilea, potrivit biroului european de statistica.

In luna martie, preturile productiei industriale au urcat, in Romania, cu 1,6% fata de luna februarie, si cu 14,5% fata de martie 2007, arata Eurostat.

La evolutia lunara, Romania a fost depasita de Bulgaria, a carei productie industriala s-a scumpit cu 2,7% fata de februarie, iar la cea anuala, tara noastra a fost intrecuta de Lituania, cu un avans al preturilor din industrie de 17,6%, si de Bulgaria, unde productia industriala s-a scumpit cu 15,4% fata de martie 2007.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania, cea mai mare scadere a productiei industriale din UE