Romania are printre cele mai optimiste asteptari, intre statele lumii, privind angajarea de forta de munca in trimestrul al treilea al acestui an, previziunea de angajare atingand 26%, unul dintre cele mai bune niveluri, arata un studiu al companiei de resurse umane Manpower.
Previziunea neta de angajare este calculata ca diferenta intre procentul angajatorilor care considera ca numarul total de angajari va creste si cel al angajatorilor care prevad scaderea acestuia. Nivelul de 26%, atins de Romania, este considerat unul dintre cele mai optimiste atat din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu, Africa), cat si din lume.

Cele mai multe angajari din tara noastra sunt estimate a e face in regiunea de sud-est (42%), urmata de regiunea nord-vestica, cu 35%, in timp ce perspective slabe in acest sens se remarca in vestul tarii (20%) si in sud-vest (2%).

Recrutari masive de personal se vor face in constructii (50%), agricultura, vanatoare, silvicultura, pescuit (47%), finante, asigurari, servicii imobiliare si de afaceri (32%), industria prelucratoare (31%), comert (29%). Angajatorii au aratat ca nu sunt perspective de angajare in trimestrul urmator in sectoare precum energia electrica, gaze si apa. Prognoza mai indica faptul ca in industria extractiva si in domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) angajatorii nu cred ca vor avea loc prea multe angajari.

De altfel, si in trimestrul doi, Romania s-a numarat printre tarile cu viziuni optimiste privind angajarea de forta de munca, alaturi de Polonia, Grecia, Africa de Sud si Norvegia, in timp ce in Spania, Italia si Irlanda perspectivele in ce priveste recrutarea si angajarea se anuntau a fi printre cele mai pesimiste din regiune, precum si la nivel global.

Studiul facut de Manpower in Romania
, pe 775 de directori de resurse umane si de recrutare din companii publice si private, arata ca 37% din angajatori estimeaza ca va creste forta de munca in trimestrul al treilea, 11% anticipeaza o diminuarea a personalului, in timp ce 51% nu anticipeaza vreo schimbare. Studiul are o marja de eroare de +/- 3,5%.

Studiul mai arata ca planuri optimiste privind perspectivele de angajare in trimestrul urmator (iulie - septembrie) au fost raportate in India, Singapore, Peru, Polonia, Costa Rica, Hong Kong, Romania, Argentina, Taiwan, Australia, Mexic si Japonia. In mod opus, angajatorii din Spania, Italia si Irlanda au cele mai slabe perspective de incadrare in munca pentru urmatoarele trei luni.

"Nu ar trebui sa fie o surpriza ca piata globala a fortei de munca a decis sa fie mai precauta in contextul actualului climatic economic, angajatorii din multe tari avand in plan sa reduca numarul total de angajari" a precizat Jeffrey A. Joerres, presedinte si CEO al Manpower Inc.

"Totusi, in tarile G7, doar angajatorii din SUA si Japonia si-au planificat sa diminueze procesul de angajare a fortei de munca in trimestrul trei, cei din Franta, Germania, Italia si Marea Britanie estimand o perioada stabila in ce priveste angajarea, iar in Canada se asteapta o usoara imbunatatire a incadrarii in munca", a adaugat el. Pe pietele emergente ale Chinei si Indiei, se prevad cresteri importante ale fortei de munca in urmatoarele trei luni.

Dintre tarile recent intrate in Uniunea Europeana, Polonia si Romania au cele mai optimiste previziuni privind cresterea numarului de locuri de munca, de 29%, respectiv 26%. In Polonia, optimismul in acest sector este generat, printre altele, de oportunitatile create de imbunatatirea infrastructurii.

"In Polonia, optimismul privind angajarea are la baza oportunitatile create de imbunatatirea infrastructurii si de cresterea monedei, care i-a determinat pe numerosi polonezi ce lucrau in strainatate sa revina in tara", a mai aratat Joerres.

Urmatorul studiu Manpower referitor la perspectivele de angajare a fortei de munca va aparea pe 9 septembrie si va cuprinde estimarile referitoare la piata muncii pentru trimestrul al patrulea din acest an. Studiul Manpower este efectuat, in prezent, in 32 de tari, monitorizarea Romaniei debutand in 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri