Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti necesita investitii de un miliard euro si va fi finalizata in cinci-sase ani, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, citat de NewsIn.

"Au existat mai multe studii care sa evalueze fezabilitatea proiectului, dar raspunsurile au fost ambigue. Insa proiectul Tarnita-Lapustesti intra de azi in actiune. Acest proiect necesita investitii de un miliard de euro. In cinci-sase ani va fi finalizata. Pot sa spun ca aceasta unitate devine indispensabila pentru siguranta sistemului energetic romanesc", a ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, in cadrul unui seminar pe teme economice, la Costinesti.

La randul sau, directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, a precizat ca hidrocentrala va avea o putere instalata finala de 1.000 MW si ca exista bani pentru acest proiect, la care urmeaza sa participe si Transelectrica.

"Intr-o prima faza, hidrocentrala va avea o putere instalata de cel putin 500 MW si va ajunge pana la o putere finala de 1.000 MW. Hidroelectrica si Transelectrica vor participa cu un capital in natura: Hidroelectrica va cumpara terenul pentru lacul de acumulare si traseul de pompaj, iar Transelectrica va avea statia de evacuare a puterii si de alimentare in regim de pompa si linia de racordare la sistem. Pentru acest proiect, avem oferte de la Banca Mondiala, de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si de la Banca Europeana de Investitii (BEI); BEI chiar isi exprimase dorinta sa asigure intregul necesar de investitii, insa noi am refuzat", a explicat Traian Oprea, citat de NewsIn.

Statia de pompare de la Tarnita-Lapustesti va produce electricitate si va consuma surplusul de energie din golul de sarcina. Noaptea va functiona ca pompa, cand energia este ieftina si ziua va functiona ca producator, generator de energie electrica. Hidrocentrala va fi un consumator de energie si va asigura peste noapte functionarea continua a tipurior de centrale la care oprirea si pornirea se produc intr-un timp indelungat, cum sunt de exemplu cele doua reactoare de la Cernavoda, potrivit directorului general al Hidroelectrica.

Totodata, ministrul Vosganian a afirmat, la 15 iunie 2008, demararea investitiei pentru realizarea hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Rusii vor sa fabrice avioane Tupolev la Romaero Baneasa