Economia Romaniei a crescut cu 8,6% in primul semestru din 2008, in conditiile in care in trimestru al doilea avansul produsului intern brut (PIB) a fost de aproape 9%, un record al perioadei de tranzitie, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
"Cresterea economica nu a mai atins acest nivel din perioada comunista, insa nu putem face o comparatie cu cifrele de atunci, deoarece se foloseau alti indicatori", a explicat Vosganian, citat de NewsIn.

Pana in 2012, produsul intern brut al Romaniei ar putea ajunge la 250 miliarde euro, de la aproximativ 121 miliarde euro (404,7 miliarde lei) anul trecut.

"Pana in 2012, Romania va intra in prima jumatate
a tarilor europene ca dimensiune a produsului intern brut. Pana in 2020 vrem sa ajungem la un PIB de 440-450 miliarde euro, fiind in primele 9-10 tari din UE", a mai spus Vosganian.

Institutul National de Statistica (INS) va anunta datele estimate despre cresterea economica in trimestrul II si in semestrul I din 2008 pe 1 septembrie.

In trimestrul I, economia Romaniei a crescut cu 8,2%, la 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro).

Ministrul economiei si finantelor a reamintit ca investitiile straine directe in Romania
ar putea depasi "pragul psihologic" de 10 miliarde euro in 2008, acoperind deficitul de cont curent intr-o masura semnificativ mai mare fata de anul trecut.

El declarase in urma cu o saptamana ca in primele cinci luni ale anului, "am primit 4,2 miliarde euro investitii straine directe, in conditiile in care nu am avut decat o singura privatizare notabila - a Electrica Muntenia Sud". "Daca lucrurile continua asa, vom putea depasi un prag psihologic de 10 miliarde euro investitii straine directe pe acest an", mentiona Vosganian.

Potrivit datelor publicate de banca centrala, investitiile straine directe aproape ca s-au dublat in primele cinci luni din acest an fata de aceeasi perioada din 2007, ajungand la 4,114 miliarde euro, valoare care a acoperit aproape doua treimi (63%) din deficitul de cont curent, fata de 36% in intervalul ianuarie-mai al anului trecut.

Numarut taxelor parafiscale s-a redus la 115, de la 278 la inceputul anului


Numarul taxelor parafiscale s-a redus in prezent la 115, organizate in 16 domenii parafiscale, dupa excluderea din acest segment de taxe a celor care tin atat de domeniul public, cat si de cel privat, a spus Vosganian.

In februarie, ministrul declara ca, la ultimul "recensamant" intocmit de Banca Mondiala cu privire la parafiscalitate, Romania figura cu 385 astfel de legi si ca, intre timp, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a reusit sa abroge 107 dintre acestea, reducand astfel la 278 numarul legilor parafiscale.

Vosganian a precizat ca, printre taxele excluse, se numara veniturile din chirii, caietele de sarcini de la licitatii, dar si taxele de doctorat, care sunt colectate atat de universitati de stat, cat si de cele private.

Printre cele 278 de asa zise "taxe parafiscale" inca in vigoare in februarie se numarau biletele de metrou, biletele de intrare la Palatul Brukenthal sau la Muzeul Taranului Roman, taxele privind eliberarea de documente pentru stagiile efectuate in stranatate, taxe privind evaluarea si acreditarea institutiilor de invatamand particular, taxe pentru eliberarea documentelor privind conformarea ca medic si farmacist, contributia pentru inscrierea copiilor la gradinita, taxe pentru licenta nepromovata si tarife pentru expertizarea diamantelor introduse in tara, potrivit declaratiilor din acel moment ale ministrului.

In privinta Registrului fiscal, a carui finalizare era programata initial pentru luna mai, Vosganian a spus ca data a fost amanata dupa verificarile facute de MEF, pe baza datelor primite de la autoritatile implicate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri