Pentru multi manageri moderni, o diploma MBA este considerata absolut necesara in dezvoltarea si realizarea unei cariere de lunga durata. Intreaga varietate a mediilor de afaceri continua sa faca publicitate sutelor de programe oferite de sute de universitati. Intrebarea este – ce anume reprezinta un MBA si la ce foloseste?
Aparut acum aproape o suta de ani in Statele Unite, Masteratul in Administratia Afacerilor [Masters of Business Administration], sau MBA, s-a constituit ca raspuns la necesitatea crescanda in pregatirea unui nou tip de profesionisti – managerii profesionisti.

Intrucat nu existau decat putine materiale teoretice si foarte putine manuale in sprijinul unei asemenea pregatiri, profesorii unuia dintre primele programe MBA ale Universitatii Harvard a venit cu un nou instrument de invatare – un studiu de caz in afaceri – care se bazeaza pe povestea reala a unei probleme de afaceri, invitand studentii sa discute si sa rezolve problema prezentata. Inventia prezentarii unui caz de afaceri a definit pentru totdeauna natura programelor MBA, iar astfel orientarea spre cunoasterea practica reala a ramas de baza pentru toate programele MBA moderne.

In timp ce continutul si conceperea programelor MBA variaza, cele mai bune programe ofera o experienta profunda care schimba viata si care transforma potentialul managerial al unei persoane in performanta in conducere.

O asemenea transformare se realizeaza prin metode interactive de invatare care includ lucrul in echipa, exercitii de formare a deprinderilor, proiecte reale de consultanta si multe altele. In masura in care deprinderile si cunoasterea necesare unei cariere manageriale de succes se schimba rapid, programele MBA nu se focalizeaza asupra deprinderilor tehnice cum ar fi metodele contabile si formulele financiare specifice, ci ajuta participantii sa isi dezvolte un mod specific de gandire si comportament care sa permita gasirea de raspunsuri proprii in contextul conditiilor si realitatilor de pe piata.

Un alt element important al tuturor programelor MBA il reprezinta atentia acordata dezvoltarii calitatilor de lider. O diploma MBA este menita sa dezvolte controlul administrarii si conducerii resurselor umane, iar in acest sens exista cursuri specifice care abordeaza aceste doua obiective foarte diferite ale administrarii si conducerii.

In timp ce cursurile de finante, contabilitate si marketing ofera pasii proceselor decizionale reusite, atentia acordata inteligentei emotionale, dinamicii echipelor, administrarii timpului si eficientei in conducere permit catalizarea capacitatilor personale de a inspira, motiva si mobiliza oamenii.

Intrucat numarul programelor MBA si cel al tipurilor de programe MBA continua sa creasca, alegerea lor devine un obiectiv dificil de realizat. Alegerea unui program MBA care ofera transformari profesionale si personale profunde este cea mai buna cale de evitare a unei tendinte la moda, lasand in schimb loc unei experiente deosebit de valoroase pentru propria persoana si pentru companie.

Prezentare in Bucuresti


Va invitam sa vizitati cursul de master din Bucuresti intitulat „Cum sa devii un lider eficient” condus de Donald Nightingale *, Profesor Emerit la Queen's Business School, Canada, in ziua de:

- Marti, 28 octombrie 2008, ora 18.00 la Grand Hotel JW Marriott Bucuresti (Calea 13 Septembrie nr.90) Va rugam sa va inscrieti aici!

Veniti si experimentati cursul nostru de master, aflati despre programele noastre si vorbiti cu Absolventii IEDC din tara dumneavoastra! Inscrieti-va aici!

Despre IEDC:

„Motto-ul IEDC Scoala cu perspectiva i se potriveste foarte bine, intrucat IEDC ofera cu adevarat o perspectiva diferita pentru toti cei implicati in sistemul sau educational. Este un adevarat privilegiu sa am acum o perspectiva diferita a vietii mele... sa am o perspectiva IEDC.” Dardan Sejdiu, Presedinte al Consiliului de Administratie, Fondul de Pensii Sloven/Kosovo, Kosovo, membru executiv MBA 2007

„Dupa ce am fost la Bled, mi-am dat seama ca am trait foarte mult intr-un tunel cu perspectiva limitata. Dupa toate schimburile de opinii cu colegii si profesorii mei, pot vedea lucruri care inainte erau ascunse vederii.” Benedikt Binder-Krieglstein, Neupack GmbH, Austria, membru executiv EMBA 2006-07

Am pretuit intotdeauna cunoasterea si oportunitatea de a invata iar la IEDC am putut sa fac aceste lucruri intr-un mediu minunat si cu excelente dotari prin interactiunea cu un mare numar de participanti si personalul didactic al facultatii. Ma simt norocos ca am avut aceasta oportunitate. Richard Baldwin, BlomInfo, UK (membru executiv MBA 2003).

* Donald Nightingale, Presedinte al Donald Nightingale Consulting Ltd, Profesor Invitat al IEDC – Scoala de Management din Bled, Slovenia, PhD Universitatea Michigan, 1971
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri