Porumbul din Romania, Serbia si Ungaria, tari care folosesc pentru livrari portul Constanta, se exporta in noiembrie la un pret FOB (ce nu include cheltuielile de transport sau asigurare) de 120 euro/tona, printre cele mai mici din Europa.

Astfel, pentru livrarile din noiembrie, pretul FOB negociat pentru porumbul expediat din porturile din Croatia este de 121 euro/tona, iar porumbul din Franta, considerat de calitate mai buna, se vinde cu 131-134 euro/tona, pret care include insa si costul transportului, scrie Reuters, citat de NewsIn.

In 2008, productia de porumb din Franta este estimata la 15 milioane de tone, fata de 14,4 milioane tone in 2007, in ciuda unor intarzieri in recoltare ca urmare a ploilor mari din ultima perioada, potrivit institutului francez Arvalis, citat de Reuters.

In Romania, productia de porumb a fost anul trecut de 3,85 milioane tone si este estimata la circa 4 milioane tone pentru 2008, potrivit ultimelor date ale Ministerului Agriculturii.

Franta are probleme, de altfel, in a exporta porumb, din cauza pretului mult mai mare decat al altor producatori europeni importanti, mai ales Ucraina, care are un disponibil pentru export de circa 2,7 milioane tone de porumb, fata de 1,5 milioane tone in anul agricol precedent, potrivit unor estimari ale companiei de consultanta pentru agricultura UkrAgroConsult.

"Calitatea buna (a porumbului din Franta) nu va fi suficienta pentru a compensa diferenta de pret fata de alte tari", a declarat un trader.

Preturile la termen pentru porumb - cumparat mai ales pentru a fi folosit ca furaj - au scazut cu peste 40% de la sfarsitul lui iunie pe platforma Euronext, ajungand sub pretul la grau, ca urmare a ofertei mari de furaje si ingrijorarilor legate de scaderea cererii de carne, pe fondul crizei financiare.

Achizitiile din stocul de interventie din Uniunea Europeana, care au inceput in luna noiembrie, nu au adus mult optimism in piata, in conditiile in care stocul de interventie din UE este in acest an de 700.000 de tone, mai putin de jumatate fata de cel de anul trecut, de 1,5 milioane tone.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Importurile de cereale au crescut cu 35% anul trecut