In octombrie, afacerile industriale au crescut cu 7,3%

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 7,3% in octombrie 2008 fata de aceeasi luna a anului trecut, cea mai mare contributie avand-o industria energiei electrice si termice, gaze si apa, unde afacerile au sporit cu 12,9%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

In septembrie, afacerile industriale au avut un ritm anual de crestere de 12,7%.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), in luna octombrie, o alta contributie importanta la cresterea cifrei de afaceri pe ansamblul industriei a avut-o industria prelucratoare, unde afacerile au crescut cu 6,9% fata de aceeasi luna din 2007, in timp ce in sectorul extractiv, afacerile au scazut cu 1,5%.

Pe marile grupe industriale, cea mai importanta crestere a cifrei de afaceri a fost inregistrata in industria bunurilor de capital, de 22,7%. Cresteri mai modeste au fost raportate in afacerile din industria bunurilor de folosinta indelungata, de 9,9%, segmentul bunurilor de uz curent, de 5%, si in industria energetica, de 4,6%.

Spre deosebire, pe segmentul bunurilor intermediare, cifra de afaceri a scazut cu 1,1%.

Fata de luna anterioara, cifra de afaceri din industrie a crescut, pe ansamblu, cu 4,1% in octombrie, avansul fiind sustinut de toate ramurile industriale. Cel mai mare ritm de crestere lunara a afacerilor a fost raportat in sectorul energiei electrice si termice, gaze si apa, unde afacerile au sporit cu 11,9%, industria extractiva, cu 3,5%, si industria prelucratoare, cu 3,2%.

Pe marile grupe industriale, cifra de afaceri a inregistrat cresteri semnificative in industria energetica, de 9,8%, cea a bunurilor de capital, de 8%, in sectorul bunurilor de folosinta indelungata, de 3%, si in cel al bunurilor intermediare, de 1,7%, care au compensat scaderea cu 0,9% inregistrata in afacerile industriei bunurilor de uz curent.

In primele zece luni ale acestui an, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 7,9%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, evolutie sustinuta de industria energiei electrice si termice, gaze si apa (23,8%) si de industria prelucratoare (6,4%), in timp ce afacerile din industria extractiva au scazut cu 1,6%.

In intervalul ianuarie - octombrie 2008, majorarea cifrei de afaceri pe marile grupe industriale a avut la baza cresterile din industria bunurilor de capital, de 20,9%, industria energetica, de 12%, a bunurilor intermediare, de 5,4%, si cea a bunurilor de folosinta indelungata, de 5,3%, care au compensat reducerea cu 0,6% a afacerilor din industria bunurilor de uz curent.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri