Suedia va ajuta Romania sa isi extinda retelele energetice

Romania si Suedia au semnat un acord guvernamental care va facilita dezvoltarea si diversificarea cooperarii in domeniile energiei si protectiei mediului, domenii de prioritate nationala pentru ambele tari, informeaza Ministerul de Externe al Romaniei.

Semnatarii acordului bilateral au fost ambasadorul Romaniei in Suedia, Victoria Popescu, si Anders Ahnlid, directorul general al departamentului pentru comert din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Suediei. De la data intrarii in vigoare, acordul va fi valabil pentru o perioada de doi ani, cu posibilitatea prelungirii renegociate la solicitarea uneia dintre parti.

"Acordul convenit in contextul unor excelente relatii bilaterale romano-suedeze va facilita dezvoltarea si diversificarea cooperarii in domeniile energiei si protectiei mediului, care reprezinta prioritati nationale pentru ambele tari si, in acelasi timp, importante angajamente comune asumate in contextul Uniunii Europene", se arata in comunicatul de presa al MAE.

Prevederile acordului raspund obiectivelor dezvoltarii durabile si modernizarii sectorului energetic romanesc cu ajutorul investitiilor straine, pe baza expertizei detinute de Suedia in domeniile mediului si tehnologiilor energetice.
Astfel, acordul prevede, in domeniul energiei, eficientizarea si largirea retelei energetice in plan national si regional, dezvoltarea cooperarii regionale, folosirea eficienta a resurselor energetice.

In domeniul mediului, se pune accentul pe schimbul de experienta si bune practici in utilizarea unor tehnologii moderne nepoluante, in promovarea resurselor energetice regenerabile, colectarea si tratarea deseurilor, precum si reducerea emisiilor de bioxid de carbon.

De asemenea, prin implementarea acordului, se urmareste atragerea investitiilor suedeze in Romania in sectorul energetic si al protectiei mediului, promovarea schimbului de experienta in evaluarea si diminuarea impactului factorilor poluanti asupra mediului inconjurator si identificarea unor proiecte comune vizand reducerea emisiilor de bioxid de carbon generate de platformele industriale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri