Fata in fata cu intentiile guvernului de a extinde aplicarea cotei unice de impozitare de 16 la suta si asupra veniturilor din dobanzi, din castiguri la bursa sau din vanzari speculative pe piata imobiliara, marind impozitele la 10 la suta anul acesta si apoi la 16 la suta din 2006, reprezentantii mediului de afaceri sustin ca noile impozite ii vor afecta mai degraba pe cei care vor sa faca bani din specula si mai putin pe oamenii de rand.

Riscul impozitarii dobanzilor - scaderea depozitelor din banci

Bancherii sustin ca, la o prima vedere, unul din posibilele efecte ale impozitarii dobanzilor cu 10 la suta din acest an este ca romanii sa-si scoata banii din depozite si sa-i puna la saltea sau sa nu mai economiseasca prin banci. "Pe de-o parte, inteleg demersul autoritatilor, care sunt nevoite sa gaseasca surse alternative pentru a compensa recentele reduceri fiscale si necesitatea de a ne apropia din punct de vedere al acestui tip de impozit de practica tarilor din UE. Pe de alta parte, trecerea brusca de la 1 la suta la 10 la suta ar putea "sa sperie" depunatorii si sa asistam, daca nu la o reducere a depozitelor, la o stagnare a acestora in conditiile in care veniturile populatiei cresc", ne-a declarat Dan Pascariu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

De cealalta parte, unul din avantajele evidentiate de bancheri daca s-ar impozita mai mult dobanzile este taierea apetitului speculatorilor straini pentru castiguri pe termen scurt in Romania. "Impozitarea dobanzilor nu va fi trecuta cu vederea de investitorii speculativi. Un asemenea impozit va zdruncina putin imaginea Romaniei de El-Dorado al investitiilor speculative", explica Pascariu. In privinta modului in care vor fi afectate bancile de taxarea principalelor produse pe care le ofera, bancherii sustin ca nu vor avea prea mult de pierdut din cauza de retragerilor masive de bani. Explicatia: in primul rand, populatia reactioneaza greu la schimbarile de pe piata, dovada fiind prabusirea euro, care a mancat din depozitele in valuta ale romanilor fara ca acestia sa le schimbe in lei si faptul ca bancile pot avea acces la lichiditati de pe piata monetara sau din strainatate la costuri mult mai mici.

La Bursa, cei mai afectati - speculatorii

Reprezentantii societatilor de brokeraj considera ca posibila majorare a impozitului pe veniturile din tranzactiile cu actiuni de la 1 la suta la 10 la suta nu va influenta in mod semnificativ activitatea bursiera. "Activitatea bursiera va fi influentata de cresterea impozitului pe veniturile din actiuni, dar nu cred ca aceasta influenta va fi foarte mare. Un impact mai mare ar fi daca impozitul din castigurile pe piata de capital ar fi mai mare decat impozitele la alte tipuri de plasamente. In acest caz ar putea exista o migratie a capitalurilor de la Bursa spre alte forme de investitii", ne-a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction. Potrivit acestuia, decizia pe care intentioneaza sa o ia Guvernul va descuraja usor speculatorii de pe piata de capital. "Piata bursiera a inceput sa creasca, dar inca nu a ajuns la o dezvoltare atat de mare incat sa se introduca un impozit de 10 la suta. Probabil ca, intr-o prima faza, era mai bine daca impozitul ar creste de la 1 la 5 la suta, si ulterior sa ajunga la 10 la suta", mai spune Brendea.

Aceeasi parere o au si alti reprezentanti ai societatilor de brokeraj. "Cel mai mult cred ca vor avea de suferit speculatorii intraday (cei care vand si cumpara in aceeasi zi - n.n.), pentru ca profiturile lor vor fi diminuate", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest. La randul lor, reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti sustin ca introducerea unei taxari a castigurilor de pe piata de capital trebuie sa tina cont de nivelul de dezvoltare al pietei de capital romanesti. "Majorarea acestui impozit poate creste putin veniturile la bugetul de stat, dar poate indeparta multi investitori de Bursa, care oricum sunt putini - circa 10.000. Prin urmare, in prezent baza de impozitare este redusa", este de parere Stere Farmache, directorul general al BVB.

Unii investitori straini ar putea sa plece

Desi obiceiul maririi preturilor la case a devenit o adevarata cutuma pe piata imobiliara ori de cate ori apar modificari in mediul economic, agentii imobiliari sustin ca, de data aceasta, daca guvernul va decide sa impoziteze cu 10 la suta anul acesta si apoi cu 16 la suta din 2006, impactul major va fi altul. Respectiv, s-ar putea ca investitorii speculativi, care nu sunt deloc putini la numar, sa renunte la tranzactiile pe piata romaneasca. Sigur, din scenariile agentilor imobiliari nu lipseste nici varianta cresterilor de preturi care, evident ii va avantaja, aducandu-le mai multi bani din comisioane in conturi. Reprezentantul unei agentii imobiliare sustine ca, pana acum, cresteri de preturi au aparut din te-miri-ce motive: scaderea dolarului in fata euro, scaderea euro in fata leului, marirea taxelor notariale, cresterea veniturilor romanilor prin introducerea cotei unice. "Orice modificare din piata a fost pana acum motiv de cresteri de preturi", explica Mircea Palanici de la agentia InterPartner. El sustine ca exista riscul unui blocaj pe piata imobiliara daca investitorii straini pleaca spre zone cu potential de castig mai mare. "Exista investitori straini care cumpara cate 300 de apartamente dintr-o data pentru a le revinde la preturi mai mari. In conditiile in care se introduce impozitul pe astfel de tranzactii, multi vor reanaliza situatia, mai ales daca veniturile din chirii nu permit amortizarea investitiei", spune Mircea Palanici.

Reprezentantii unei alte agentii sustin ca introducerea impozitelor ii va afecta cu atat mai mult pe speculatori, cu cat majoritatea romanilor au ajuns sa nu-si mai permita un apartament din cauza preturilor imense - ce depasesc 77.000 de euro pentru apartament de 3 camere in zonele centrale ale Bucurestiului, nici macar prin credit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri