Comisia Europeana a calculat, in conformitate cu prevederile comunitare, penalizari de 8.409.938 euro pentru depasirea termenului de 30 iunie 2008 de acordare a platilor la hectar pentru anul 2007, se arata intr-un comunicat al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

"In cazul Romaniei, pentru depasirea termenului de 30 iunie 2008, Comisia Europeana a calculat, in conformitate cu prevederile comunitare, penalizari de 8.409.938 euro. Pana la 10 martie 2009, Romania trebuie sa-si exprime punctual de vedere privind modul in care suma a fost calculata", potrivit comunicatului APIA, citat de NewsIn.

Totodata, in comunicat se explica faptul ca pentru a nu fi penalizate, statele membre trebuie sa efectueze platile directe catre fermieri pana la 30 iunie. In cazul in care restantele de plata depasesc 4% din totalul subventiilor comunitare, se aplica o penalizare graduala, pentru fiecare luna de depasire a termenului, pentru sumele ce depasesc 4%.

Potrivit Regulamentului european, toate cheltuielile suplimentare efectuate fata de marja de 4% se reduc cu urmatoarele procente: cu 10% pentru o intarziere de pana la o luna, cu 25% pentru o intarziere de pana la doua luni, cu 45% pentru trei luni, cu 70% pentru patru luni, iar pentru o intarziere de mai mult de patru luni, cheltuielile se reduc cu 100%.

In plus, APIA mentioneaza ca aplicarea penalizarilor sau corectiilor financiare este valabila pentru toate statele membre, Comisia Europeana anuntand mai multe state membre ca vor trebui sa returneze suma de 410,3 milioane de euro, fonduri cheltuite necorespunzator prin acordarea platilor la hectar.

"Trebuie subliniat ca fermierii care au beneficiat de sprijin financiar nu sunt afectati de aceste corectii financiare, suma fiind suporatata de la bugetul statului membru in cauza", se mai mentioneaza in comunicatul agentiei.

Precizarile Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) vin ca urmare a declaratiilor ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu cu privire la faptul ca Penalizarea Comisiei Europene pentru intarzierile inregistrate de APIA s-ar putea ridica pana la suma de 60 de milioane de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Circa 350 mil. euro au intrat in tara, in 2020, pentru proiecte PNDR
Setari Cookie-uri