Fitch a anuntat ca pachetul de finantare convenit de Romania cu FMI, CE si alte institutii financiare internationale ar trebui sa consolideze finantele externe ale tarii si sa reduca riscurile crizei financiare, atat timp cat autoritatile respecta angajamentele luate, scrie Reuters.
Guvernul roman a contractat un imprumut de 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar International (FMI), in cadrul unui pachet de finantare externa de 20 miliarde euro, la care mai participa Comisia Europeana (CE) si alte institutii financiare internationale.

Fitch a coborat ratingul Romaniei cu doua trepte in noiembrie 2008, de la ‚BBB’ la ‚BB+’, scotand tara din categoria celor cu recomandare de investitii (investment grade).

"Fitch considera ca programul cu FMI propus de Romania sustine ratingurile, din moment ce ar trebui sa ajute la acoperirea nevoilor de finantare externa si sa ofere o marja pentru redresarea economiei", a declarat Andrew Colquhoun, director al diviziei de ratinguri suverane din cadrul Fitch, potrivit NewsIn.

"Cu toate acestea, Romania se confrunta cu perspective economice si financiare dificile si va fi esential ca autoritatile sa respecte conditiile impuse prin acord", a adaugat Colquhoun.

Totusi, ratingurile continua sa beneficieze de pe urma datoriilor guvernamentale scazute, de doar 20% din PIB la sfarsitul anului trecut, in timp ce lipsa unor eurobonduri cu maturitate in 2009 reduce riscurile de refinantare din 2009.

Cresterea anterioara accelerata a creditarii interne si externe a lasat Romania expusa la scaderea creditarii globale. Creditarea in sectorul privat intern a crescut cu o rata anuala de aproximativ 60% in 2006 si 2007, iar finantarile au venit partial de la grupuri-mama straine, ce detin circa 90% din sectorul bancar romanesc.

Creditarea a incetinit la 34% in 2008, in contextul in care criza globala a urcat costurile finantarilor pentru grupurile-mama straine si a diminuat apetitul pentru risc al investitorilor.

Datoria externa neta a crescut pana la 29% din produsul intern brut (PIB) pana la sfarsitul lui 2008, de la doar 7% la sfarsitul lui 2005. Deficitul de cont curent a fost de 12,2% din PIB in 2008, in contextul in care avansul creditarii a alimentat cererea interna.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri