Tragerea primului imprumut pentru politici de dezvoltare, in valoare de 300 milioane euro, ar putea avea loc in luna septembrie 2009, dupa finalizarea procedurilor interne, semnarea si ratificarea acordului de imprumut, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
In sedinta de joi, consiliul directorilor din cadrul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), parte a grupului Bancii Mondiale, a aprobat primul imprumut pentru politici de dezvoltare, de 300 milioane euro, acordat Romaniei.

"Ulterior aprobarii imprumutului de catre consiliul directorilor si dupa finalizarea procedurilor interne, se va semna si ratifica acordul de imprumut, aceasta fiind conditia pentru intrarea sa in vigoare si implicit pentru utilizarea imprumutului", se mai arata in comunicatul citat de NewsIn.

Pachetul de asistenta financiara discutat cu reprezentantii Comisiei Europene (CE), ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Mondiale (BM) include si trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare in valoare de 1 miliard de euro din partea BM, atasate unui pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul protectiei sociale si sectorului financiar.

"Aceste imprumuturi acordate de BIRD vor fi destinate finantarii deficitului bugetar", precizeaza MFP.

Al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare ar urma sa fie aprobat de comitetul directorilor pana la sfarsitul anului 2009, iar cel de-al treilea in primul semestru din 2010.

Masurile aferente fiecarui imprumut si agreate de Guvernul Romaniei cu Banca Mondiala au fost discutate in cadrul mai larg al pachetului de asistenta financiara, fiind, in mare parte, convergente cu cele atasate imprumuturilor negociate cu FMI si Comisia Europeana.

Programul derulat cu Banca Mondiala se axeaza, in principal, pe implementarea reformelor din educatie, sanatate, protectie sociala si pe imbunatatirea cadrului de supraveghere si reglementare a sectorului financiar.

Consiliul directorilor din BIRD a mai aprobat joi si Strategia de parteneriat de tara a grupului Bancii Mondiale in Romania pentru perioada 2010-2013.

Obiectivele urmarite de Guvernul Romaniei si Banca Mondiala vizeaza imbunatatirea proceselor de planificare strategica pentru ordonatorii principali de credite si prioritizarea cheltuielilor, intarirea transparentei remunerarii personalului din administratia publica si o relationare mai corecta a acesteia cu piata muncii si responsabilitatile functiei.

De asemenea, acestea mai au in vedere reformarea asigurarilor de sanatate si incurajarea asigurarilor suplimentare, imbunatatirea calitatii si accesului la educatie, cresterea gradului de acoperire a programelor directionate din domeniul asistentei sociale, imbunatatirea sustenabilitatii fiscale a sistemului de pensii si a functionarii pietelor financiare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri