Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat aseara ca se asteapta ca deficitul bugetar al Romaniei sa ajunga la aproximativ 7% din produsul intern brut (PIB) pana la finalul acestui an, in conditiile in care economia se va comprima cu circa 6%.
"Deficitul (bugetar) pentru 2009 cred ca va fi in jur de 7% (din PIB). Contractia economica cred ca va fi in jur de 6%, (sau) sub 6%, pentru ca vine agricultura in partea a doua a anului, care, din previziunile care sunt, va avea o pondere bunicica", a spus Videanu, la The Money Channel.

Estimarea ministrului Economiei este usor mai optimista decat cea prezentata saptamana trecuta de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care declara, in 15 iulie, ca economia Romania s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%.

Guvernul lua in calcul, dupa rectificarea bugetara din aprilie, un deficit bugetar de 4,6% din PIB si o contractie economica de 4% in acest an.

In aceste conditii, ministrul Economiei a spus ca este "obligatoriu" ca tintele de deficit bugetar convenite cu Fondul Monetar International (FMI) sa fie renegociate, anunta NewsIn.

Autoritatile romane au convenit cu FMI incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei. Potrivit ministrului finantelor, tinta de la jumatatea anului a fost indeplinita, in conditiile in care, dupa primele evaluari, deficitul bugetar a ajuns dupa primele sase luni la 2,7% din PIB, usor sub tinta trimestriala convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a mentionat ca sunt sanse de modificare a tintelor stabilite cu Fondul. "Vor exista clar sanse de redefinire a tintelor. Ele trebuie rediscutate in noile circumstante", a spus Tanasescu.

Guvernul a dat de inteles, la inceputul acestei luni, ca va incerca sa renegocieze tintele stabilite cu FMI, sustinand ca este nevoie de mai multi bani pentru investitii in agricultura.

"Eu cred ca trebuie sa avem mai mult curaj in abordarea deficitului pe infrastructura. (...) Cred ca de aceea trebuie sa avem curaj sa discutam si cu CE si cu FMI ca deficitul bugetar pe infrastructura nu este un deficit care sa agraveze situatia Romaniei", a declarat premierul Emil Boc, in 5 iulie.

Vineri, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a subliniat ca, in cazul in care Executivul de la Bucuresti nu va respecta tinta de deficit bugetar fixata in cadrul acordului de finantare cu FMI si CE "din cauza unor decizii interne", FMI nu va elibera urmatoarea transa.

"Daca dintr-un motiv sau altul se intampla ceva si nu va mai respectati programul si este din cauza unor decizii interne, (...) atunci acea evaluare nu va fi finalizata si asta inseamna ca acea transa nu va fi eliberata", a spus Lybek.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri